Свързани новини

18.09.2020 13:04

Ще търсим консенсус за рестарт на отрасъла и реклама на България като безопасна и здравословна дестинация: Николова

Видян 1719 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Сформираме Консултативния съвет по туризъм с идеята на него да се дискутират най-важните и неотложни теми, свързани с възстановяването и рестартирането на туризма, за които е необходимо широко обществено съгласие. Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова на първото заседание. В състава му освен експерти от Министерството на туризма влизат над 60 авторитетни членове – ръководители и представители на туристическия бранш, работодателски и синдикални организации, национални курорти, сдружението на общините, образователната общност, неправителствения сектор и др., посочи министърът.
Съветът ще дава експертни становища в съответствие с нормативните актове и стратегическите документи, както и по конкретни професионални казуси, за да може страната ни да се утвърди като конкурентна, здравословна и безопасна дестинация за туристите. Категорични сме, че само чрез свободна дискусия можем да се справим с критичната ситуация, да запазим дейностите и работните места. Фокус върху подготовката на предстоящия зимен сезон 2020/2021 г., а и на летен сезон 2021, които също са предизвикателство. Нужни са конкретни предложения за мерки, действия, срокове, отговорни институции. Важно е да уточня, че Консултативният съвет не е Националният съвет по туризъм, т.е. орган, който работи по правилник и дневен ред. Тук функциите са в по-различен ред. Аз и моята администрация се допитваме до експертизата Ви и очакваме конкретни предложения от Ваша страна, подчерта вицепремиерът.
Тя се спря подробно и на промените, които COVID кризата наложи в туристическата индустрия. Много представи, понятия и навици, свързани с предлагането и ползването на туристически услуги, се промениха кардинално. Само гъвкавите и адаптивните предприемачи и фирми ще се преборят с предизвикателствата на пандемията. Убедена съм, че единствено ако сме единни и вземаме решенията в широк, открит диалог, можем да се справим. Кризата преориентира трендовете и хората все повече залагат паралелно с масовия и на нишовия туризъм. България има много какво да предложи в специализираните форми. Целта на съвета е с общи усилия да намерим заедно пътя към промяната, каза тя.
Правителството вече предприе редица социални, икономически и финансови мерки в помощ на бранша, за да намали негативните последици за сектора, който е най-тежко пострадал от пандемията. Това са безпрецедентни трудности, които не са по силите на отделен човек, организация, компания. Пакетът от социално-икономически мерки е за близо 2 млрд. лв., дофинансиран с евросредства. От тях над 700 млн. лв. са безвъзмездни, другите са кредити и гаранции за кредити, изпълнявани чрез


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Диана Ковачева

Не мога да стана служебен премиер: Диана Ковачева

Омбудсманът Диана Ковачева заяви, че не ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

везни

Днес ще намерите равновесие между личния и професионалния си живот

Днес ще намерите равновесие между личния и