Свързани новини

18.09.2020 10:25

Парламентът удари дъното, остава ни само да се забавляваме: Проф. Пламен Киров

Видян 3266 пъти | Коментари 1
Гласували 3 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Като че ли този парламент вече е ударил дъното и оттук нататък можем само да се забавляваме с това, което ни очаква да видим в следващите месеци“.


Така ръководителят на катедрата по Конституционноправни науки в Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и бивш конституционен съдия проф. д-р Пламен Киров коментира приетите от депутатите промени в Изборния кодекс, с които беше дадена и възможност с референдум да се решават въпроси от компетентността на Велико Народно събрание.


Предложението на ВМРО за такова изменение в Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление беше отхвърлено от правната комисия, но вчера в пленарната зала депутатите изненадващо го подкрепиха. По този начин приеха, че с референдум ще могат да се решават всички фундаментални въпроси  – за формата на държавно управление, за основните права на гражданите, за територията на страната и т.н.


Пред „Нова телевизия“ проф. Киров каза, че тази промяна няма да се случи. Още вчера президентът Румен Радев наложи вето на текстове от Изборния кодекс, свързани с машинното гласуване, а бившият конституционен съдия очаква вето и на тази поправка, както и сезиране на Конституционния съд, ако то бъде преодоляно. По думите му, с този си акт депутатите вчера само са „вдигнали топката“ на Радев. Киров каза още, че вносителите от ВМРО са успели да профанизират патриотичната идея.


„И ако някой си мисли, че с референдум ще приеме нова Конституция, ми се струва, че се лъже в очакванията си. Но тук е по-важно намерението, което беше демонстрирано и начинът, по който беше направена тази промяна. То е повече от скандално, защото издава намеренията на едни хора да загърбват върховенството на закона и още повече върховенството на Конституцията, като се опитват да прокарват едни други политически идеи, които са тясно партийни“, заяви проф. Киров.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 нефелни хрантутници 18.09.2020 18:19

    Няма как премиерът да е неграмотна мутра, а негово мнозинство да е различно. Факт, е че това клиентелистко корумпирано мнозинство създаде доста работа за следващите си колеги с нефелните, лобистки и обслужващи управляващите закони. Невиждан срам, няма по-тъпи и некомпетентни народни представители от настоящите при това с огромни заплати, бонуси и мурафети. Всичките мизерници излизат доста по-богати и имотни от вредното си пребиваване в НС за сметка на цялото общество

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

лъв

Професионалните ангажименти днес ще ви донесат удовлетворение и признание


Професионалните ангажименти днес ще ви донесат