Свързани новини

18.09.2020 09:45

Осъдена у нас за източване на криптовалута за 1,1 млн. лв: Мъчно ми е, съжалявам

Видян 2073 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Първа присъда за източване на криптовалута у нас. Преди дни бизнесдама от Пазарджик получи година условно след споразумение със Специализираната прокуратура. Тя беше осъдена за сговор за източване на виртуална валута на стойност над 1 милион лева.


През 2018 година антимафиоти от отдел „Киберсигурност” в ГДБОП и спецпрокурори тръгват по следите на сигнал за източване на криптовалута. Подател е полска фирма, а сочените за извършители – българи от Пазарджик.


„Повод за образуване на делото е сигнал от една полска компания, притежаваща платформа за придобиване на криптовалута. Случаят е кръстен „Футурокойн”, казва Милко Първанов – прокурор в Специализираната прокуратура.


Тя е подобна на биткойните. Така през пролетта на 2018 година започва разследването. Трима са обвинени за участие в престъпен сговор за източване на криптовалута. Една от тях е бизнесдамата от Пазарджик Милена Митева.


Според обвинението тримата са използвали слабости в полската платформа за търговия с криптовалута. „Част от нашите обвиняеми са използвали акаунтите, имайки паролите и името за вход в съответния акаунт. Така, чрез няколко потвърждавания на транзакции, те са получавали чрез множество кликвания огромно количество футурокойни”, каза Милко Първанов.


И допълни: „Единият от обвиняемите, дори двама от тях, са препращали тази криптовалута към своите портфейли, които са активирани, вследствие на което са трансформирани в други криптовалути, така че да се заличи следата”.


Две години след старта на разследването Милена решава да признае вината си, сключвайки споразумение със Специализираната прокуратура. Получава година условно, глоба от 6 000 лева и пробация. Отказва обаче да говори за делото, за да не навреди на другите двама обвинени.


„Много ми е мъчно. Голямата ми болка е, че всъщност моите близки трябваше да изтърпят това. Всъщност, това се дължи на мои действия, които макар и неволни, се случиха така или иначе. Съжалявам, много съжалявам”, каза тя.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

близнаци

Енергията ви днес е насочена към творческо и плодотворно изразяване

Енергията ви днес е насочена към творческо и