Свързани новини

17.09.2020 16:00

Защо ни е чужд заем, вместо вътрешен, който е много по-изгоден: Проф. Вучева

Видян 6678 пъти | Коментари 3
Гласували 3 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


„Невярна оценка, ако се държи на българския обществен интерес, е да се каже, че новият външен дълг от 5 млрд. лева е изключителен успех при класирането на първата ни външна емисия от 2016 г. насам“, коментира проф. Христина Вучева, цитирана от БГНЕС.
 „Такава сума би била пласирана твърде лесно и много по-полезно на нашия вътрешен пазар. Винаги е по-добре да дължим „на самите себе си“, отколкото на външни купувачи“, посочи финансистът. "Емитирането на вътрешен заем би решило много повече наши икономически проблеми в макроикономически аспект.  
За нас е от значение да не увеличаваме плащанията навън в евро с оглед изискванията на валутния борд, особено ако имаме предвид очертаващия се спад на износа", обясни професор Вучева, която е бивш вицепремиер и финансов министър.
В коментара си тя пита как и защо се появи необходимостта от нов дълг, след като само преди няколко месеца (б.р. няма и два – датата на твърдението е 27 юли 2020 г., виж подробности тук) министър-председателят твърдеше, че не се налага да се вземат нови заеми, защото имаме фискален резерв около 9 млрд. лв.
„Може само да се съжалява, че нито критиките за отсъствие на ефективност при харченето на бюджетните пари, нито протестите на хората, които продължават повече от два месеца, промениха нещо в подхода при управлението на бюджета на страната ни.
ГЕРБ никога не обясняват и не отчитат значителното отклонение на бюджетни ресурси


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 003 Anonimen 18.09.2020 14:40

    До проф. Вучева : Когато висш държавен служител прави покупки за държавата си ( кораби , самолети , банкови заеми и т.н. ) той официално - законно получава комисионна ( % ) от сделката . Държавният служител обикновено има 4 годишен мандат . За това време той гледа да сключи колкото си може повече сделки за да вземе повече комисионни .

  • 002 Anonimen 17.09.2020 21:52

    Като стана дума за Христо Иванов - Румен Петков съсипа с хумор и ирония мисирката кулезич: https://eurocom.bg/show/chestno-kazano/8874

  • 001 Anonimen 17.09.2020 17:42

    Управляват ни корумпирани и безскрупулни крадци и престъпници. За тях е важен само собствения интерес и благополучие, а не обществения интерес и за това трябва час по-скоро да бъдат отстранени и разследвани. Доведоха държавата до национална катастрофа, а народа до ръба на оцеляване и стопяване!!!

RSS

Най-нови

Силвия Кацарова празнува 70 в НДК

Силвия Кацарова празнува 70 в НДК

Въпреки че ги навършва след 10 дни, на 26 ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

дева