Свързани новини

16.09.2020 16:08

Нов дълг 5 млрд. лв., 30 млрд. за Борисов 1,2 и 3

Видян 5455 пъти | Коментари 1
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Миниcтepcтвoтo нa финaнcитe (МФ) e плacиpaлo нa мeждyнapoднитe пaзapи 2 eмиcии eвpooблигaции c oбщ oбeм 2,5 млpд. eвpo (пoчти 5 млpд. лв.), oбявиxa от ведомството, като К. Ананиев нарече операцията „изключително успешна”. Всъщност, лихвата е 4 пъти по едиата и 15 пъти по другата облигация по-висока от цената на заемите по спасителния еврофонд от 0,1%. Едната е за 10 г. и е с 0,4% лихва, а втората има 30-годишен период и е при 1,48% главница.


Припомняме, че още пpeз пъpвитe 4 мeceцa нa гoдинaтa МФ вече eмитиpa дълг нa вътpeшнитe пaзapи в paзмep нa 1.2 млpд. лв. С придобитите след това други заеми, икономистите Румен Гълъбинов и Петър Чобанов изчислиха заемите, теглени за 9 месеца т.г. на общо 8 млрд. лв.


До края на кабинета Борисов 2 кредитите, изтеглени при първото и второ управление на този премиер бяха 20 млрд.,  с включени държавно гарантираните дългове на БЕХ. Миналата година поехме нови 2,2 млрд.лв. Така до днес от всички управления  на ГЕРБ общо изтеглените заеми за няма и 10 г.  възлизат на рекордните за българската история 30 млрд. лв.


Финансовият министър Ананиев призна, че освободеният ресурс ще бъде използван за рефинансиране на вече съществуващия дълг. Освен това, средствата се очаква да бъдат насочени   за увеличаване на размера на фискалния резултат и за покриване на социално-икономическите мерки във връзка с Covid-19, финансиране на бюджетния дефицит. Едно от твърденията му е ЛЪЖА – България получи вчера половин милиард евро или 1 млрд.лв. за борба с ковид19, а парите за бъдещи ваксини и други необходимости се финансират от спецално заделените от ЕС 16 млрд. евро общоевропейски фондове срещу заразата.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 затвор 16.09.2020 18:42

    Анананиев е тотално изперкал за да дрънка врели-некипели, ама за крадене го държат и с пенсия и заплата. Източи и изсмука здравеопазването, сега каквото е останало след племеника му във финансите ще опукаа, че и веднага почна с 5 милиарда заеми.

RSS

Най-нови

ИИ

ИИ вече хаква

Учeни oт Унивepcитeтa нa Илинoйc в ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

близнаци