Свързани новини

16.09.2020 16:22

Спираме фондовете на такива като България: Премиерът на ЕС

Видян 7204 пъти | Коментари 8
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


“Еврофондовете ще се отпускат в зависимост от спазването на върховенството на закона в държавите членки на ЕС”, обяви в ЕП шефът на ЕК Урсула фон дер Лайен. От думите и се подразбира, че посланието е отправено в т.ч. и към България.

В първата си реч за състоянието на съюза тя остави тази спорна тема за заключителната част, където каза: "Комисията отдава най-високо значение на върховенството на закона. Затова ще защитим парите от бюджета по програмата Следващо поколение ЕС (750 млрд. евро) срещу всякакви измами, корупция и конфликт на интереси. Това не подлежи на преговори."
"Миналия месец ни напомни колко сме уязвими - наш дълг е да пазим правовата държава и да поддържаме честността на европейските институции, независимо дали става дума за закони... или продажба на паспорт. Европейските ценности не са за продан," каза още шефът на ЕК.
"Не ви харесва това, което чухте? Засегнах ви? Да, защото ви заболя, когато чухте по какво именно се различаваме. Това е демокрацията. Ще трябва да ме изслушате", каза невъзмутимо Фон дер Лайен.
Преди края на месеца комисията ще излезе с доклада си за правовата държава - ранно средство за откриване на проблеми, което да е отправна точка за всички членки, "за да няма отстъпление от общите принципи", посочи тя.
Този доклад се очаква на 23 септември. Той ще покаже състоянието на върховенството на закона във всички държави и ще бъде продължение на Механизма за сътрудничество и проверка, чрез който до момента се упражняваше наблюдение само над България и Румъния. За първи път наблюдението ще се съчетае с финансови санкции за държавите, които системно показват неуважение към базовите принципи на ЕС.
Ръководители на три политически групи подкрепиха веднага инициативата за обвързване на европейското финансиране с върховенството на закона. Това са: Прогресивния алианс на социалистите и демократите, Обнови Европа (либерали) и Зелените.  
"Нужни са мерки във върховенството на закона - не само за Полша и за Унгария, но и за всички други". После тя назова и България, като изтъкна, че "трябва да се подкрепят онези (в България), които се борят в защита на основните ценности", заяви шефката на зелените Ска Келер от Германия.



Снимка: ЕПА



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 008 Anonimen 17.09.2020 10:45

    Ние не можем да кажем с категоричност какво се "подразбира" от думите на фон дер Лайен, докато тя самата не каже конкретно за коя страна става въпрос.

  • 007 Anonimen 17.09.2020 09:18

    СПЕШНО,СЕГА,ВЕДНАГА,НЕЗАБАВНО: СЛУЖЕБНО ПРАВИТЕЛСТВО,ПЪЛНА РЕВИЗИЯ на моментното състояние на "държавата" ни,МАШИННО/ЕЛЕКТРОННО/ГЛАСУВАНЕ,и НОВИ ИЗБОРИ!!! Да СПАСИМ България,БЪЛГАРИ!!!

  • 006 Anonimen 16.09.2020 19:50

    краля умря-да живее свободата

  • 005 Anonimen 16.09.2020 18:37

    Не само да ги спрат, а да им направят пълна ревизия на стотината милиарди еврофондове къде и при кого са отишли! Иначе стават съучастници в колосалната кражба на Мутрата

  • 004 Anonimen 16.09.2020 13:36

    За това Мутрата и крадливият му пенсионер министър Ананиев побързаха да вземат 5.5 милиарда заеми, спокойно и на воля да си крадат до като хората не ги изритат на сила

  • 003 Оставка за тиквоча 16.09.2020 12:54

    Краино време е да се затвори кранчето за крадливия тиквун.

  • 002 Лицемери от вси страни, съешавайте се 16.09.2020 12:35

    А Гешев ще отговори така, както навремето постъпваха от МАФИЯТА, ще им прати главата на Ангелкова в кутия !!!

  • 001 Anonimen 16.09.2020 12:33

    И кой ще определя дали една държава е корумпирана? А тия с дългове над 80-100% от БВП - корумпирани ли са, че са с толкова големи дългове? Или те са пример за липсата на корупция? Да не се окаже, че малкият дълг е основната причина за корупция в момента и затова развитите взимат дълг след дълг. За да има за всички и да няма нужда от корупция. Т.е. там където има силно ограничен ресурс винаги има корупция. Затова се прави така, че да няма силно ограничени ресурси!!! Или просто в ЕС едни и същи ще бъдат прокурори, съдии и палачи - все неща от демокрациите в близкото минало и настояще. Или всичко ще се решава в медиите, контролирани от правилните инвеститори?!!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

риби

Ще се наложи да се занимаете и с не толкова приятни дейности

Ще се наложи да се занимаете и с не толкова приятни