Свързани новини

16.09.2020 12:20

Марешки да напусне поста зам.-шеф на НС: Вигенин

Видян 2311 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Декларация от името на ПГ на „БСП за България“

Уважаеми български граждани,

Уважаема г-жо председател,

Уважаеми госпожи и господа народни представители,

Парламентът е най-представителната изборна институция в България. В Република, с парламентарно управление, Народното събрание има централна роля в приемането на законодателството, утвърждаването на министър-председателя и състава на Министерския съвет, контрол върху дейността им, избора на редица висши длъжности и персонален състав на органи и комисии. Няма да ми стигне времето, за да изброя всичко, което едно народно събрание е призовано да извършва от името на гражданите и в техен интерес. Понякога сами не осъзнаваме огромната институционална власт, която е концентрирана в ръцете ни. Огромната власт, обаче, означава и огромна отговорност. Означава, че тук няма място за дребни партийни заигравки, за долнопробен лобизъм, за системен законодателен враг, за пренебрегване на държавния интерес в името на нечий частен дневен ред. За съжаление,  в последните години именно тези явления се настаниха трайно в българския парламент. Те доведоха до стряскаща липса на доверие в институцията от страна на българските граждани. Липсата на усещане за мисия превърна парламента в закърняващ придатък на изпълнителната власт, което е в пълно противоречие не само на парламентарните традиции, но и в противоречие на българската Конституция. В тези години на доминиране от ГЕРБ и сателитите им мнозинства, бяха нанасяни удар след удар върху самата същност на парламентаризма. За да стигнем до днешното положение, в което зам.-председател на Народното събрание получава на втора инстанция присъда от четири години за изнудване и рекет.

Можем ли да се преструваме, че нищо не се е случило. Смятаме, че не. Няма да разсъждаваме върху презумпцията за невинност.  Присъдата подлежи на обжалване и последната инстанция  е тази, която ще се произнесе окончателно. Но този факт сам по себе си хвърля тежко петно върху и без това сринатото доверие на българския парламент. И нямаше да се изправя тук днес от името на ПГ на „БСП за България“, ако това засягаше само 44-тото НС. За нас то е изчерпано,  така както е изчерпано и излъченото от него правителството. Всеки ден удължаването му оттук нататък е никому нужна агония.

Присъдата на присъдружния на ГЕРБ Марешки е поредно потвърждение за политическата кома, в която това Народно събрание е изпаднало. Тази присъда обаче е петно върху институцията Народно събрание. Тя остава и в съзнанието на гражданите, и в историята на Народното събрание. Именно затова поставяме този въпрос и предлагаме две възможни решения: едното е към ПГ на „Воля“, другото е към ПГ на ГЕРБ. Предлагаме ПГ на „Воля“ да се възползват от предвидените в Правилника за организацията и


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Петър Петров

Възраждане се регистрира за вота в ЦИК

"Възраждане" се регистрира за вота 2 в 1 в ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

скорпион

Денят предлага възможност да се фокусирате върху вътрешната си хармония

Денят предлага възможност да се фокусирате върху