Свързани новини

16.09.2020 10:19

Групата за мониторинг към ЕК пита Гешев дали разследва Бойко Борисов

Видян 2377 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Работи ли главният прокурор по публикуваната в испанските медии информация за разследване на схема за пране на пари в Барселона, за която има твърдения, че е свързана с премиера Бойко Борисов?" - това е един от въпросите, зададени към офиса на Иван Гешев от мониторинговата група към комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешен ред на Европейската комисия. Комисията проведе закрито заседание за ситуацията в България в края на август в отсъствието на представители на българските власти, предаде БНР.


В публикуваните на сайта на Европарламента 29 въпроса към българското правителство, вицепремиера, главния прокурор и заместник-правосъдния министър, евродепутатите от мониторинговата група питат на какъв етап е разследването при положение, че има сигнали за този случай още през 2019 година. Същия въпрос те задават и във връзка с появилите се аудиозаписи, за които има подозрение, че са на премиера Борисов, със заплахи да изгори евродепутатката Елена Йончева .


"Какви конкретни мерки е предприела прокуратурата в борбата срещу корупцията, разследвани ли са политици, повдигнати ли са обвинения срещу тях и от коя партия са по-голямата част - от управляващата или от опозицията", е друг въпрос, отправен към институцията и конкретно към заместник-главния прокурор Красимира Филипова.


Евродепутатите се интересуват също така за предложените промени в Конституцията в контекста на протестите, а също така и от и концентрацията на собствеността на медиите.


"България е на 111 място по индекса на свобода на средствата за масова информация, съобщава се за заплахи над журналисти. Какво ще направи правителството, за да се увеличи прозрачността на собствеността на медиите, за насърчаване на плурализма в това отношение и гарантиране безопасността на журналистите", питат още от мониторинговата група.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

козирог