Свързани новини

15.09.2020 11:26

"Безплатното" саниране ще има варианти за бедни и богати

Видян 1275 пъти | Коментари 2
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

От старта на националната програма за енергийна ефективност на жилищни сгради в началото на 2015 г. до септември 2020 г. са били оздравени и въведени в експлоатация 1902 сгради. Това разкрива регионалният министър Петя Аврамова в отговор на въпрос за резултатите от програмата за "безплатно" саниране на депутата от ГЕРБ Данка Зидарова-Люртова, пише Сега.


"Безплатно" е с кавички, защото санирането на стари панелни блокове не струваше нищо на техните обитатели, но всъщност глътна цели 2 млрд. лева, дадени от бюджета, т.е. от всички данъкоплатци. Парите отидоха оновно за лепене на изолация и за смяна на дограма, като бяха изхарчени при сибно завишени цени, поради което и стигнаха за много малко сгради - от над 5000 желаещи едва около 2000 получиха финансиране.  


"До приключването на настоящия първи етап на програмата трябва да се обновят още 120 сгради на територията на 15 общини", посочва в отговора си министър Аврамова. От тях само 33 обаче са със стартирали строително-монтажни работи (СМР). Останалите са на различни подготвителни етапи – например 40 сгради са с обявена обществена поръчка за СМР/инженеринг, но нямат сключен договор.


За предстоящия втори етап на програмата Аврамова обяснява, че ще се търси съкращаване на държавното участие в процеса, което ще се компенсира с други източници на средства, като за целта ще се разширява „прилагането на финансови инструменти, които ще мобилизират финансиране от частния сектор”.


За собствениците на жилища регионалното ведомство обмисля схема, по която ще им се осигуряват нисколихвени и/или безлихвени кредити – „при запазване на 100% грантов компонент в рамките на целеви социални политики, включително от страна на местните власти”. Иначе казано, изглежда само най-бедните ще могат да разчитат на пълна подкрепа от страна на държавата.


 


По данни на регионалното министерство за петте години на програмата досега са били регистрирани 6819 сдружения на собственици в многофамилни жилищни сгради. Те са подали 5723 заявления за интерес и финансова помощ, от които 5112 са били одобрени. Към Българска банка за развитие са били подадени 5358 искани за сключване на договори за целево финансиране. Подписаните договори са 2022.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 15.09.2020 12:01

    "Санирането" е пример за национална кражба, която рано или късно ще бъде обект на десетки или стотици прокурорски разследвания. 1. Не става дума за саниране - оздравяване, тъй като никъде не са изследвани и където е нужно - повтаряни, заварките между панелите. 2. При средно 3-4 000 лева разход на двустаен за смяна на дограма, външна изолация, покрив и общи части се "усвояват" от 10 000 до над 20 000 лева. Лесно се прави проверка по офертите в нет-а. 3. От половината до две трети от "санираните" апартаменти са с подменена от собствениците дограма. Някъде е сменена дограмата и на общите части. Така кражбата надхвърля описаната в т.2. 4. Проектите се печелят от "апартаментни" фирми, които си заделят повече от половината пари, а с останалите наемат закъсали подизпълнители, чиито обекновено неквалифицирани работници не бихте пуснали в апартамента си. 5. Конкретен пример от В.Търново - 6-етажен блок с 8 входа, две трети от 144-те апартамента със сменена дограма, бе "саниран" за 1,5 милиона без ДДС - по 11 000 на апартамент с най-евтина българска дограма и румънски стиропор, докато реално индивидуалната (!!) инвестиция за апартамент с 5 -камерна немска дограма, немски полистирен и мазилка с общи части и покрив не надхвърля 4 000. Разследване, съд и затвор!!

  • 001 Оставка за тиквоча 15.09.2020 11:36

    Нови схеми за крадене . Тия тиквочи не се накрадоха. Оставка и затвор.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

близнаци