Свързани новини

14.09.2020 09:39

63%: здравеопазването се влошава

Видян 942 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

63% от българите смятат, че здравната ни система се развива в негативна посока, сочат данните от национално проучване Нагласи на българите към здравната система на Тренд по поръчка на инициативата Задно за повече здраве. При предишното проучване от преди по-малко от година този процент е бил близо 70%.


За 48% от българите здравеопазването ни не е подготвено за предизвикателства от рода на К19, а 73% са на мнение, че се нуждае категорично от допълнително финансиране, за да се справи.


52% виждат основните проблеми на системата най-вече във високото доплащане за медицински услуги и 42% в липсата на медицински кадри. След това се нареждат проблемите с лошото състояние на болниците (39%) и високото доплащане за лекарства (37%). Според 47% тези негативи се дължат най-вече на лошия контрол в системата, както и на недостатъчното финансиране, което посочват 23% от запитаните през август т.г.. Подобни са отговорите през октомври м.г. – 45% са определили лошия контрол от страна на институциите и 29% липсата на необходимите за това средства.


Решенията за подобряването на качеството на здравните услуги у нас, българите виждат най-вече в по-високото финансиране на здравеопазването -12%, както и в увеличението на заплатите на медицинския персонал -11%. 89% заявяват, че според тях, здравеопазването трябва да се разглежда като инвестиция, а не като разход.


Според 95% здравната ни система трябва да осигури и по-добър и навременен достъп до лекарства.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Д-р Йозеф Менгеле 14.09.2020 09:54

    100% от българите смятат, че от каквото ги лекуват, ОТ ТОВА СИ УМИРАТ !!!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

рак