Свързани новини

11.09.2020 09:59

Подготвя се поредната кражба на изборите в България: Христо Иванов

Видян 2470 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В изявление на живо от протеста срещу Изборния кодекс на ГЕРБ Христо Иванов настоя още веднъж ГЕРБ да се откажат от своите изменения на ИК в последния момент.


    “Управляващите правят ревизия на Изборния кодекс, на изборните правила, така че да си подготвят условията за техническо надмощие и победа на изборите. Подготвя се поредната кражба на изборите в България.” – заяви съпредседателят на Демократична България и допълни, че има много ясен международен стандарт, според който една година преди избори не се променят изборните правила и изборният закон.


    “Това е все едно преди футболното първенство единият от отборите да вземе да променя правила, по които се провежда първенството.” – поясни той и отбеляза, че тази практика е от години традиционна за управляващите.   


Според Христо Иванов ГЕРБ се подготвят се да превърнат машинното гласуване в поредния инструмент за открадване на изборите. Той повтори и настояването на ДБ за независим одит на машинното гласуване, както и за това, ако има машинно гласуване, то да бъде във всяка секция, без паралелно използване на хартиени документи. Иванов се позова на опита на ДБ от последните избори, при които изборната администрация не е отразявала резултатите от машинното гласуване, особено преференцията, когато има хартиена документация.


Лидерът на “Да, България!”  отдели специално внимание на темата за електронното гласуване и българите в чужбина.


    “Внесли сме, освен това, още преди две години конкретни предложения за дистанционно гласуване, така че българите в чужбина да могат пълноценно да участва в гласуването. Защото това е най-големият резерв от свободни избиратели. Това е начинът да се счупи доминацията на платените и контролираните гласове в България.”


Според Иванов масовото вкарване на българите в чужбина в изборния процес няма да позволи на онези няколкостотин хиляди гласа, които са контролирани, манипулирани, купени, да определят изхода от гласуването.


    “Освен това масовото участие на българите в чужбина е начин тези хора, този човешки резерв, човешки капитал на България, да остане във връзка с българската демокрация и да остане част от голямата България” – допълни той и допълни, че ако управляващите не могат да въведат електронно гласуване, могат поне да въведат гласуване по пощата, каквото съществува от 19 в. във всяка развита демократична система.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

риби