Свързани новини

09.09.2020 21:09

Независима проверка показа, че Монбат спазва екологичните закони

Видян 1784 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Производителят на акумулатори "Монбат" и дъщерното му рециклиращо дружество "Монбат рисайклинг" спазват екологичните закони и регулации. Това накратко е заключението на независимата външна проверка, извършена от международната адвокатска кантора Wolf Theiss, съобщава Капитал. Тя беше възложена от ръководството на компанията в началото на юни, след като собствениците Атанас и Пламен Бобокови бяха обвинени в участие в организирана престъпна група във връзка с нелегален внос и износ на отпадъци покрай дейността на предприятията.



Заключенията

"Монбат" и "Монбат рисайклинг" имат добро ниво на организационни, документални и оперативни мерки за спазване на издаденото комплексно разрешително и изискванията на приложимото законодателство в областта на околната среда и управлението на отпадъци, показват резултатите от проверката на Wolf Theiss. Това заключение се подкрепя и от констатациите на регулаторните органи както при регулярните инспекции, така и при проверките, направени след повдигнатите обвинения.

Специално внимание е обърнато на управлението и контрола на трансграничния превоз на опасни отпадъци. Това беше един от основните моменти в обвинението, тъй като производството е свързано с различни контролирани вещества - компанията внася като суровина оловна паста от Италия (където има собствен завод), а в същото време произвежда технологичен отпадък - оловна шлака и полиетиленов сепаратор. Експертите на Wolf Theiss са установили, че няма несъответствия в отчетените обеми, а входящите и изходящите потоци са свързани единствено със суровини за собствено производство. Преработката на RDF пък е несъвместима с технологичните мощности на "Монбат рисайклинг" и компанията никога не e имала нещо общо с този бизнес сегмент на управление на отпадъци, е установила още проверката.
Реклама

Част от обвиненията срещу бизнесмените бяха за това, че "Монбат" по някакъв начин е свързана с фирмите, на които предава крайния технологичен отпадък от производството си за оползотворяване. Проверката на кантората обаче е потвърдила, че "Монбат" не е пряк или индиректен собственик на операторите, нито пък е сключвала фиктивни договори. Нещо повече - "Монбат рисайклинг" е включвала допълнителни договорни изисквания към операторите, като например сертификати за оползотворяване. От документите става ясно, че за оловната шлака компанията е имала договори с германската K+S Kali и "Еко трейдинг къмпани", а полиетиленовият сепаратор е предаван на германската Muldenhuetten Recycling und Umwelttechnik и българските "Глобал рисайклинг", "Тон еко" и "Сън тур".
Следващи стъпки

От Wolf Theiss все пак отчитат като недостатък това, че "Монбат рисайклинг" не е водила свой собствен, независим от регулаторните органи контрол над дейността на операторите, с които е работила. От компанията посочват, че незабавно са преустановили работа с тези оператори, за които е постъпила информация, че срещу тях са предприети процесуални действия. Нещо повече - "Монбат" ще инициира оперативен одит на всички оператори, на които е предаван полиетиленов сепаратор през годините. Там, където бъдат констатирани несъответствия, компанията се ангажира да изтегли неоползотворения дял от своите отпадъци и да ги оползотвори окончателно. За това вече е информирано и Министерството на околната среда и водите, казаха от "Монбат".



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 09.09.2020 23:48

    и к,во пра,им с,я?Как ще компенсират несправедливо обвинените?

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

лъв

Денят е идеален за комуникация и изграждане на нови контакти


Денят е идеален за комуникация и изграждане на нови