Свързани новини

09.09.2020 15:49

Мафиотската държава на ЕС. Как чуждите медии обясняват протестите в България

Видян 4176 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Корупционни скандали, превзети институции и съдебна система, използвана като оръжие. Това са част от причините, с които европейското издание на американската медия Политико обяснява протестите в България. „Нищо чудно, че протестиращите в България си искат държавата обратно“, пише в текста със заглавие „Как България стана мафиотската държава на ЕС“ на Крисчън Оливър.


Публикацията е една от десетките в чуждестранните медии през последните седмици, които предлагат обяснение на аудиторията си за протестите в „най-бедната страна в Европейския съюз“, пише Свободна Европа.


Политико търси отговори на въпроси като коя е българската мафия, какъв е проблемът в съдебната система на страната и дали европейските фондове са част от проблема.


„Расте гневът от политическата култура на покровителство, при която връзките с ГЕРБ са необходими за намиране на работа като чистач в кметство или в свързан с държавата бизнес. Дори малкият бизнес трябва да дава подкупи на местните чиновници – в един много известен случай във вид на суждуци. Корупцията сред елитите е свързана с неизкоренимата бедност на мнозинството и с рекордната емиграция“, пише авторът.


В публикацията се споменава натискът върху собственика на „Хиполенд“, който изрази публична подкрепа за протестите, и разследването на Антикорупционния фонд, което разкрива данни за отнемане на бизнес със съдействието на прокуратурата.


Протестите в България започнаха след опита на лидера на извънпарламентарната партия „Да, България“ Христо Иванов да стигне с лодка до държавен плаж близо до резиденцията, използвана от почетния председател на ДПС Ахмед Доган през юли.


Тогава Иванов и съмишлениците му не бяха допуснати от охранители, за които по-късно стана ясно, че са от националната служба за охрана (НСО). Президентът Румен Радев потвърди това и изрази мнение, че Доган и депутатът от ДПС Делян Пеевски не трябва да ползват държана охрана. Последва акция на прокуратурата в президентството, при която бяха задържани двама съветници на Радев.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 09.09.2020 22:22

    България е единствената държава в Европа, която не е изпратила римляните си да се понаучат на работа в трудовите лагери...Е, като как да се прехранват тези, които не могат да се трудят? Чорибе, проституция, партийна дейност,рекет, телефонни измами, наркотрафик, хазарт...Кво да праят ората, и те ляб ядат.

RSS

Най-нови

Земетресение близо до Девин

Земетресение край Девин

Земетресение разлюля района близо до ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

козирог

Денят ще бъде изпълнен с възможности за разширяване на вашите хоризонти

Денят ще бъде изпълнен с възможности за разширяване на