Свързани новини

09.09.2020 13:48

Следват тежки процедури срещу Борисов и правителството му: Йончева

Видян 6365 пъти | Коментари 9
Гласували 7 рейтинг: 4.8571
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Работим да има дебати за ситуацията в България в пленарната зала на Европейския парламент още този месец. Оттам нататък следват тежки процедури, които ще бъдат насочени срещу Бойко Борисов и неговото правителство, неговото управление, не срещу българските граждани.“ Това каза Елена Йончева, евродепутат от групата на социалистите и демократите, в предаването „Студио Хъ“ на 7/8 TV. През юни, още преди протестите в България, тя получи уверение, че на дебатите ще присъства зам.-председателят на Европейската комисия Вера Йоурова, която отговаря за върховенството на закона. „Очаквам да има изслушване в пленарната зала, а след него – пътят на господин Бойко Борисов ще бъде много ясен – извън политиката“, каза Елена Йончева.

„Очаквам Европейската комисия да не си затваря очите за това, което се случва в България и да използва конкретни механизми за България“, коментира тя. Йончева посочи, че това, което се случва в Европейския парламент, е изключително важно за България и за останалите държави-членки. „За първи път, по наша инициатива, механизмът за проверка на върховенството на закона, който вече ще обхваща всички държави-членки, ще се отнася и до състоянието в борбата с корупцията и медийната свобода“, поясни тя. „Нещо повече – Европейският парламент, който трябва да одобри Многогодишната финансова рамка на ЕС каза, че няма да приеме това финансиране, за което 27-те лидери постигнаха съгласие, ако няма конкретен механизъм, който да обвързва отпускането на средствата с върховенството на закона“, каза Йончева. В момента се обсъжда какъв да е точно този механизъм. Евродепутатът прогнозира, че „отсега нататък, когато има нарушение на закона, на медийната свобода, когато липсва разделение на властите, това ще се отразява върху финансирането, включително и за България.“

 „Дълго време се смяташе, че ако български евродепутат каже истината за страната в Брюксел, това е нещо лошо, дискредитира България. А това не е така. Това е все едно на един болен човек да не му кажеш каква е диагнозата и той да не знае как да се лекува. В Европейския парламент депутатите посочват „болното място“ на тяхната държава и предлагат как да се лекува. Ако вие не кажете какъв е проблемът, ЕС никога няма да вземе каквито и да е мерки“, сподели Йончева.

Тя припомни, че преди година в Европейския парламент непрекъснато се говореше за тежките нарушения на демокрацията в Унгария и в Полша. България не присъстваше. „След първите ми изказвания в Комисията по гражданските свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) и в пленарната зала, че в България има авторитарна държава и няма разделение на властите, че в България се управлява по един деспотичен начин, колегите бяха изненадани. Те не бяха свикнали да чуват подобна риторика за България. Но с месеците, след натрупването на изказванията в комисиите, информациите до всеки депутат, работата ми постепенно даде резултат. Това управление на Борисов вече е пътник. Надявам се в бъдеще да няма други „борисовци“, защото не сме застраховани от това“, каза тя.  

Елена Йончева е убедена, че оттук нататък за Бойко Борисов предстоят тежки, трудни времена и


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 004 ИМПИЙЧМАНТ ВЕДНАГА 10.09.2020 05:33

    Едно комуне-плямпало добрало се до ЕП, крало както можало, като всички от тази ком.сган,беснеят с/у Борисов,че тръгна да им разкрива далаверите.Всичко щое комуне/защото е крало/е въстанало стещу Борисов. Пак изфабрикувани помии с/у Борисов от тази плювачка-чакали го тежки процедури.Това не се ли отнася за теб бе Милиончева????????

  • 003 ИМПИЙЧМАНТ ВЕДНАГА 10.09.2020 05:32

    Едно комуне-плямпало добрало се до ЕП, крало както можало, като всички от тази ком.сган,беснеят с/у Борисов,че тръгна да им разкрива далаверите.Всичко щое комуне/защото е крало/е въстанало стещу Борисов. Пак изфабрикувани помии с/у Борисов от тази плювачка-чакали го тежки процедури.Това не се ли отнася за теб бе Милиончева????????

  • 002 До Anonimen 09.09.2020 20:10 09.09.2020 22:16

    Anonimen-чо, Евромутрата и подмандатната на чичо САМ територия са две различни неща!

  • 001 Anonimen 09.09.2020 20:10

    Парите които изкарваш в Брюксел са от нас , а плюеш страната си която те е изпратила да защитаваш интересите и ! На това му викат предателство спрямо всички българи .Всички българи които плюват по България в Брюксел господ да ги убие !!!

Виж всички
напред
02|02
RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

рак