Свързани новини

08.09.2020 14:39

В България има сливане на властите: Лозан Панов пред Шпигел

Видян 2607 пъти | Коментари 3
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


    "В България има олигархично сливане на законодателната, изпълнителната и съдебната власт. Пример за това е собственикът на една медийна империя – Делян Пеевски, който не само формално, но и фактически е съпремиер".

Това заявява председателят на касационния съд Лозан Панов в интервю за „Шпигел“. Ключови институции и учреждения са поставени под неговото влияние и такива неща подкопават устоите на истинската демокрация, които са независими съдилища, свободни медии и силна опозиция, допълва още съдията. Така той обяснява на журналистите от „Шпигел“ защо българите имат чувството, че живеят в превзета държава.

    "В нормална държава аз като съдия би трябвало да се държа настрана от политиката. Но в нашия случая се налага да кажа: Да, България е превзета държава“, заявява още Панов и обвинява европейските политици, че отказват да осъзнаят този проблем.

За Унгария и Полша се говори много в Европа, но за България не, отчита той.

На въпрос на списанието как седят нещата с правосъдието в България и дали то също е в плен на олигарсите, Панов отговаря, че голяма част от него е зависимо, макар да има все още някои независими съдии.

Проблемът според него е структурен, а именно, че във Висшия съдебен съвет, който е самоуправителният орган на българското правосъдие и отговаря за всички процеси в съдебния апарат, включително назначения, дисциплинарни процедури и уволнения, седят предимно политически фигури, избрани и контролирани от политиците.

Помолен да даде пример за това Панов посочва случая с Даниела Дончева.

    "Тя е председател на Софийския апелативен съд. Преди три години Дончева отне дело от свой колега, като ролята й в това бе съмнителна. Ставаше дума за сума от 51 милиона евро. Тогава наредих проверка, която, също както и по-късна ревизия на Висшия съдебен съвет установи, че Дончева е нарушила процедурните правила. Последствия за нея обаче нямаше".

Журналистите от германското списание питат и какво е мнението на Панов за проекта за нова конституция, представен от Борисов.

Панов обяснява, че в България моделът на прокуратурата е още съветски – главният прокурор не е длъжен да обяснява действията си и може да прекрати делата на всички прокурори под него.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 003 Циганска мафия 08.09.2020 15:23

    Панов обяснява, че в България моделът на прокуратурата е още съветски ... БайТошовски е, Панов.

  • 002 Anonimen 08.09.2020 15:09

    https://thebulgariantimes.com/%d0%bb%d0%b5%d0%b3%d0%b8%d1%82%d0%b8%d0%bc%d0%bd%d0%b0-%d0%bb%d0%b8-%d0%b5-%d1%81%d1%8a%d0%b4%d0%b5%d0%b1%d0%bd%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%b2%d0%bb%d0%b0%d1%81%d1%82-%d0%b2-%d0%b1%d1%8a%d0%bb%d0%b3%d0%b0/

  • 001 Anonimen 08.09.2020 14:58

    ОСТАВКА,СЪД,ЗАТВОР ЗА ЦЯЛОТО ПРАВИТЕЛСТВО!!!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

овен

Денят обещава подкрепа и разбиране от страна на близките

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Денят обещава подкрепа и разбиране от страна на