Свързани новини

08.09.2020 14:17

Германските медии гледат доста критично на ситуацията в България: Карасимеонов

Видян 1309 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Доста повече внимание се обръща на обстановката в България в германските медии и то в значими медии. Тези дни имаше интервю с Лозан Панов, председател на една от основните съдебни институции, в сп. „Шпигел“, така че вниманието към България е значително повече отпреди няколко месеца, когато се обръщаше внимание главно на Унгария и на Полша. Това заяви пред БНР политологът проф. Георги Карасимеонов.

„Общо взето са доста критични репортажите, изтъкват се много неща, които са били повдигнати от протестите – нарушаване на демократични ценности, нереформирана съдебна система, острия сблъсък между президента и премиера. Всички тези неща, на които доскоро не се обръщаше внимание“, посочи проф. Карасимеонов и припомни, че неотдавна Германската социалдемократическа партия (партньор в управлението на ХДС на Ангела Меркел – б.р.) е излязла с ясно становище в подкрепа на исканията на протестиращите.

Политологът отбеляза, че „България макар и в не особено приятна светлина е в доста повече от центъра на вниманието и на политици, и на медии“.

Според него доста неща у нас заслужават една по-сериозна оценка от евроинституциите:

„Тъй като нещата не може да останат в това състояние – трябват сериозни реформи, не може тази корупция, която доминира особено на висшите етажи на властта да продължава да е определяща за имиджа на България“.

Сериозната социология в България показва, че 60-65% и повече от българите подкрепят протеста за една дълбока промяна, европеизиране, доближаване до стандартите на най-развитите демократични държави, премахване на редица „балкански“ прийоми в управлението, подчерта проф. Карасимеонов в предаването „12+3“.

И изтъкна, че няма нито един български юрист, който да е подкрепил проекта за нова Конституция, с изключение на групичката, която го е предложила около бившия правосъден министър: „Така и не разбрахме кои са авторите – те ги скриха".



Снимка: БГНЕС


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

везни