Свързани новини

08.09.2020 10:31

Властта ни хвърля в газова криза

Видян 2757 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Докато държавата се тресе с искания за оставки, в газовия сектор се случва нещо безпрецедентно, без обществото да е способно да осъзнае мащаба и евентуалните последици, пише euractiv.bg.


Очевидно по разпореждане отгоре, министър Теменужка Петкова писмено разпореди на Булгаргаз да изтегли от КЕВР заявлението си за месечната цена на газа за септември. Нормативната уредба е такава, че цената трябва да се одобрява всеки месец и ако това не бъде направено, не се прилага досегашната (августовската), а просто – няма цена. Няма утвърдена цена за продажби от обществения доставчик Булгаргаз, не се издават фактури, няма пари за плащане на доставките от Газпром…


Икономиката на страната се оказа в безпрецедентна ситуация – за месец септември изобщо няма цени на природния газ – нито регулирани, нито за борсовия пазар. Това засяга огромна част от икономиката – природният газ осигурява около 14% от крайното потребление на енергия в България. Доставките все още не са спрени, но тъй като няма цени, не се издават фактури от Булгаргаз и не се извършват разплащания.


До абсурдното положение се стигна, след като на 1 септември 2020 г. министър Петкова разпореди на обществения доставчик – държавната компания Булгаргаз, да изтегли внесеното в КЕВР заявление за цена през септември с цел проверка на калкулациите от министерството.


Сама по себе си такава процедура по прекратяване на административно производство за утвърждаване на цена от КЕВР не е предвидена в нормативните документи и не е ясно дали е законна. Някои експерти коментираха, че при това положение се прилагат по-ниските цени от месец август 2020 г. Но това не е така. Положението е още по-лошо – цена изобщо няма никаква.


Пълен абсурд или да?


От началото на месец септември няма цена, по която Булгаргаз да продава на своите близо 200 идустриални клиенти – топлофикационни дружества (вкл. Топлофикация София), промишлени предприятия и газоснабдителни дружества. Затова няма и цени, по които газоснабдителните дружества да продават на своите клиенти – стопански и битови, които също са регулирани и се определят от КЕВР. Така в момента всички по веригата ползват природен газ безплатно – не се издават фактури, няма плащания.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

везни