Свързани новини

07.09.2020 21:19

7 неудобни въпроса към МВР за протестите: СЕГА

Видян 2689 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Автор: Сега


Сблъсъците, до които се стигна на големия антиправителствен протест на 2 септември, повдигнаха много неудобни въпроси към действията на полицията. По традиция от МВР и СДВР хвалят работата на подчинените си и стоварват цялата вина за станалото върху гражданите. Макар че точно униформените получават милиарди, за да не допускат да се стига до кръвопролития на мирни демонстрации. Точно те трябва навреме да идентифицират потенциалните провокатори и да ги отстраняват, за да не се застраши животът и здравето на мирно протестиращите. Както всички видяха, нищо подобно не се случи на 2 септември. Дори напротив - с много от действията си полицията ескалира напрежението. Затова МВР дължи отговори на обществото на няколко ключови въпроса. Те бяха зададени от "Сега" на пресцентъра на ведомството, но той засега пази мълчание.

 

1. Колко служители на МВР от цялата страна бяха командировани в София?


Ден преди масовия протест, наречен от организаторите "Велико народно въстание", в столицата бяха съсредоточени сили на полицията от цялата страна. В социалните мрежи се разпространиха снимки на стотици патрулни автомобили да влизат в стройна редица по бул. "Цариградско шосе" в София. Това остави впечатление, че заради мащабната мобилизация на униформени, редица населени места останаха за няколко дни без адекватно полицейско присъствие и сигурност. Не е ясно колко струва на МВР въпросното командироване. Отделно в центъра беше ситуирано водно оръжие, което показва, че полицията е очаквала сериозни сблъсъци и била готова за отпор. Защо накрая се оказа "изненадана", е риторичен въпрос.

 

2. Единствено полицаи ли участваха в охраната на протеста?

Сред младите мъже в полицейските кордони имаше такива, които нямаха вид на служители на реда - бяха с татуировки, бради и без отличителни полицейски знаци. Това поставя въпроса дали в охраната на протеста не са се включили и частни охранители, дегизирани в полицейска униформа. В случая по-вероятното обяснение за съвпадението на лица, работещи като полицаи и като гардове, е, че някои от полицаите в свободното си време да заработват във фирми за лични гардове. МВР нe може, няма време и не проверява дали негови служители работят и като частни охранители, стана ясно от интервю на зам.директора на СДВР Антон Златанов по bTV. Звучи абсурдно, но е факт. По тази логика МВР няма да има нито време, нито желание да проверява и дали негови служители не правят услуги на криминален контингент в свободното си време.

 

3. Защо по униформите на полицаите имаше непозволени стикери и значки?


Отново от снимков материал в медиите и социалните мрежи стана ясно, че редица служители на реда си позволяват да кичат униформата си с недопустими послания. В първия ред, например, имаше полицай, който си беше залепил стикер на английски, който гласеше "Обичам оръжия и женски гърди". Друг полицай пък имаше значка с череп и послание: "Един изстрел, едно убийство, аз решавам, без съжаление". Не е ясно прави ли МВР проверки какви са тези знаци и защо полицаите си позволяват да ги носят на официални събития, които охраняват.

 

4. Ще има ли наказани служители за употреба на непозволени помощни средства?

В снаражението на полиция сме свикнали да виждаме палка, белезници, щит, шлем, евентуално пистолет. Изненадващо е обаче, когато органите на реда се засилят срещу протестиращите с бокс в ръка. Именно това се


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

телец