През 2013 г. в София отново имаше протести, а Роджър Уотърс от „Пинк Флойд“ изписа „Оставка“ на легендарната си „Стена“. 7 години по- късно, в ексклузивно интервю за bTV той разказа за паралелите между това, което се случва в България и света.


Легенда, бунтар, екстремист, анархист - това са само някои от определенията, които може да чуете за басиста на „Пинк Флойд“. Той ме допълни – „син“. Баща му - лейтенант Ерик Уотърс загива във Втората световна война. Попитах го какво би впечатлило днес, в началото на XXI век, хората от поколението на баща му.


„Те биха се зарадвали да видят движението Black Lives Matter и ми се иска да вярвам, че биха оценили какво се случва в София в момента, което се надявам е вдъхновено и движено от младите хора. Странното е, че това, което се случва в София - на кого му пука. Това не е новина. Никой не знае за това. Но като казвам никой не знае, нека кажа, че живея в Съединените щати. Много от хората тук не знаят къде се намира Англия на картата. Не казвам, че Англия е по-важна от България. Те не могат да ви кажат и къде е Ирак. Въпреки че я завладяха и избиха толкова много. Познанията на всички за света са толкова повърхностни, просто повърхностни“, разказа той.


Според Уотърс образованието е това, което липсва на съвременното поколение. Или по-скоро липсата на свобода в образованието. За него това е предпоставка за ужасна реалност в САЩ.


„Само си представете колко биха се издигнали хората, ако имаха добро образование. За съжаление, е в правомощията на властта да се увери, че само малка, елитарна  част от обществото получава образование. Останалата част е генерално изолирана и игнорирана от познанието, само заради факта, че не се отделят пари за тяхното образование“, обясни музикантът.


Според него е опасно да се купува книга на работещ човек – може да научи нещо и да използва знанието, за да се разбунтува.


Изкуших се да задам въпрос, който вероятно Уотърс е чувал десетки пъти. Какво мисли за стената около нас като хора и общество. И какво трябва да правим, за да се справим с нея.