Свързани новини

06.09.2020 19:49

Световният журналистически съюз осъди насилието на МВР-то ни

Видян 2437 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Европейската федерация на журналистите и Международната федерация на журналистите излязоха със специална позиция, в която се се присъединяват към изразеното вече от техния член - СБЖ, категорично осъждане на полицейското насилие над журналисти и граждани.


Публикуваме пълния текст на позицията, излязла на сайта на ЕФЖ:


Няколко журналисти бяха ранени по време на сблъсъци между полиция и протестиращи на 2 септември в София. Европейската и Международната федерации на журналистите (ЕФЖ и МФЖ) се присъединяват към своs член в България -  Съюза на българските журналисти (СБЖ), в осъждането на полицейското насилие над журналисти и протестиращи на 2 септември /сряда/, в София.


Инцидентите станаха по време на антиправителственте и антикорупционни протести в България, които ескалираха при окриването на новата есенна сесия на парламента вече на ново място, където достъпът на журналисти бе ограничен.


Полицията отговори с лютив спрей и газ срещу протестиращите и журналистите отразяващи събитията.


Освен това се съобщава, че журналистът Димитър Кенаров е бил ритан в главата от полицаи, които същевременно са  повредили камерата му. Самият той е бил задържан, въпреки че многократно се е идентифицирал  като репортер. Николай Дойчинов, фоторепортер на Агенция „Франс прес” в София, също е бил удрян по гърба с палки, а полицаи се повредили камерата му.


Съюзът на българските журналисти е регистрирал и други случаи на пострадали представители на медиите и осъди в своя позиция употребеното насилие.


„Изискваме общественият ред за бъде гарантиран от отговорните да го поддържат институции, в чиито задължения влиза и стриктното спазване на демокрацията, законността и сигурността на гражданите. Това предполага също така и осигуряване на правото на журналистите да вършат своята общественозначима работа без риск за тяхното здраве и живот или за свободата на словото,” заявява председателят на Управителния съвет  на СБЖ Снежана Тодорова.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Тихомир Томов 07.09.2020 07:07

    Музиката и включванията от Тойотата са по- силни ..............

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.