Свързани новини

05.09.2020 08:19

Вучева: Не приемайте експертен кабинет, подайте оставка, върнете демокрацията

Видян 6277 пъти | Коментари 1
Гласували 4 рейтинг: 4.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Автор:Проф. Христина Вучева

Реших да отделя време за телевизионното предаване на 2 септември и да видя новата зала на Народното събрание и новите обещания на партиите.

Исках да видя за какво се хвърлят пари и с какво се заменя сградата на НС. От самото начало бях противник на тази идея, подкрепяна от всички политически сили. Не можех да повярвам, че някой е готов да изостави красивата и пълна с история постройка от края на XIX век, за да се премести в това отблъскващо със своята студенина и тежест чудовище, носещо основателно името Партиен дом. Само партия и то от нашенски тип, може да хареса такава сграда за дом.

Какво видях: някаква смесица от традиционните гръцки колони, син цвят и стъклен покрив. Колоните трябваше да ни затрогнат със своята строгост, небесносиньото на столовете да ни пренесе в атмосферата на европейския парламент, а стъкленият покрив вероятно трябваше да ни впечатли, какви майстори имаме. Намирам всичко това за безвкусна смесица. Да вземеш това вместо изяществото и лекотата на постройката на площад „Народно събрание” означава само едно: липсва усет за истински красивите неща.

Какво чухме при откриване на новата сесия? Нищо впечатляващо, освен новата дъвка на ДПС – предлагат експертен кабинет в рамките на това Народно събрание и оставка не само на Бойко Борисов, но и на Румен Радев. Нито дума за другото искане на хората – оставката на главния прокурор Иван Гешев. Всички знаят, че той си е тяхна креатура, но сега това стана видимо. Горкият министър-председател само бере срама за всичко това.

Нека да се опитаме да вникнем в това, какво означава експертен кабинет. Известно е, че в Конституцията ни – и не само в нашата, се говори за избран от Народното събрание Министерски съвет и за служебен такъв, когато редовно избраният предсрочно подаде оставка. Очевидно, когато се предлага поредната новост – експертен кабинет, не става дума за всичко това, а за нещо конструирано за нуждите на ДПС. Те харесват думата „експертност” и често я използват. От години се опитват да наложат за себе си представата, че са преди всичко експерти. Това не е толкова трудно на фона на останалите народни представители. Освен всичко друго, ДПС са от самото начало във властта и въпреки официалните данни, никога не са изпадали от нея напълно.

Да предлагаш експертно правителство, защото идвала криза, това означава, че очевидно приемаш, че съществуващото правителство не притежава необходимите професионални качества. Излиза, че в спокойни времена се задоволяваме с хора, които попадат във властта по силата на изборите, но в тежки периоди ни трябват истински управленци. Това е несъстоятелно и никъде не биха го възприели.

Експертност трябва да се изисква и поддържа във всички нива на държавната администрация. Това е принцип, който не трябва да се нарушава при смяна на кабинет след избори. Поради това във всички демократични страни се приемат закони за държавната администрация. От 1998 г. и ние имаме такъв, както и Закон за държавния служител. Така чрез закони се пази администрацията от намесата на сменящите се управляващи партии, за да е професионална и


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!