Свързани новини

05.09.2020 08:09

Ди Велт: Картел от олигарси и политици управлява еврофондовете в България

Видян 4452 пъти | Коментари 3
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Най-авторитетният немски вестник подложи на унищожителна критика бг властта.


 "Европейският съюз е заплашен от появата на втора Унгария в редиците си, защото по подобен начин почти безконтролно фондовете от Брюксел изтичат към картел от олигарси и политици. Страната пропада в дълбока криза заради корупция и гневни протести. Но има една надежда, която все пак може да спаси страната", пише "Ди велт" в репортаж от София, който започва така: "Яйца, домати и туршия. Когато премиерът използва социалните мрежи, за да каже на съгражданите си, че могат да хвърлят всичко това по него, стига да освободят кръстовищата, има две възможности - или човекът е превъзбуден, или вярва в помирителната сила на чувството си за хумор."

Авторът Филип Фолкман-Шлюк описва за читателите си протестите, исканията им, продължителността им и сблъсъците с десетки арестувани, както и непримиримия конфликт на управляващите с президента Румен Радев.

"В Брюксел хората гледат със загриженост към България. Втора Унгария ли се оформя там? Една страна, в която парите текат от Брюксел понякога без контрол", продължава статията.

"За разлика от Унгария България се държи по-незабележимо и в този смисъл по-хитро", коментира за "Ди велт" Йенс Гайер от ГСДП. "ЕС е заплашен от няколко Унгарии, защото дори правителствата в страни като Полша, Словения, Чехия се ръководят от хора, които проявяват малко желание да се подчиняват на европейските решения. Понякога те развиват страхотно въображение само за да канализират евросредствата към собствените си джобове."

Германското издание обръща внимание и на парадокса българите от години да искат промяна и реформи и отново и отново да избират Бойко Борисов. Но и му отдава заслуженото в поддържането на популярен и почти култов имидж, докато кара джипа си из страната и по няколко пъти излъчва във "Фейсбук".



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 05.09.2020 12:42

    Нали не сте забравили - българите се топят като сняг на тропическо слънце. След десетина години никай няма да си спомня, че е имало държава България.

  • 001 Anonimen 05.09.2020 12:40

    Твърде пастелно е изобразил ди велт нашия изключително брутален политико-икономически пейзаж. Сравненяване на нашия неграмотен примат с Орбан или Лукашенко е абсолютно неуместно. Двамата са националисти и се опитват да пазят държавите си от грабливи лапи, нашият главатар отдавна ни е изтъргувал.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

стрелец

До обяд ще ви е малко напрегнато

До обяд ще ви е малко напрегнато, особено ако сте имали