Свързани новини

04.09.2020 15:43

Бг полицейско насилие като в Беларус: Медиите в Германия

Видян 2928 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Германските медии проявяват все по-голям интерес към събитията в България. Авторитетни издания като „Зюддойче Цайтунг", „Ди Цайт", Ди Велт" и други коментират и днес развоя на протестите и нестихващите искания за оставка на правителството и на главния прокурор Иван Гешев.

„Когато един премиер обявява в социалните медии, че няма нищо против гражданите да го замерят с яйца и домати, стига да освободят кръстовищата, има само две възможни обяснения: този човек или е изцяло откъснат от действителността, или вярва в помирителната сила на своя хумор", коментира вестник „Ди Велт" и заключава: „За разлика от закачливите нотки в съобщението на Борисов, положението в България е наистина сериозно".

"Денят хикс"

„Протестите срещу Борисов ескалират", обявява в заглавие и „Зюддойче Цайтунг". Статията информира за ранените и задържаните по време на масовия протест в София и съобщава, че в лицето на Борисов демонстриращите българи виждат „маша в ръцете на мафията".

В статия за онлайн изданието „Телеполис" за „окървавени протести" говори и известният германски журналист и добър познавач на България Франк Щир. „Това трябваше да е денят хикс, който да сложи окончателен край на политическата кариера на премиера Борисов, но той и този път успя да измъкне главата си от примката. За колко ли време обаче?", пита Щир.

Авторът информира за събитията от протеста на 2 септември, като не пропуска да отбележи, че на "Великото народно въстание" е имало и склонни към насилие агитки от футболни фенове. „Кой ги беше изпратил там - това остана неясно", обобщава германският журналист. Според него, някои от видеозаписите, поствани в социалните мрежи след протеста на 2 септември, показват „прекомерно полицейско насилие, каквото иначе познаваме по-скоро от беларуската столица Минск". Франк Щир съобщава и за екип на датска телевизия, който също е бил засегнат от действията на полицията в София.

Според автора на анализа, човек трудно може да си представи, че в условията на подобни напрежения България ще дочака редовните парламентарни избори. „България е твърде далеч от политическата нормалност", заключава германският журналист, който в края на анализа си цитира критичен коментар на ръководителя на Българската редакция на ДВ Александър Андреев, поставил акцент върху въпроса защо ЕК и германското правителство се възмущават от Лукашенко, а мълчат за беззаконието в България.

"Дали тук не възниква втора Унгария?"

Авторът на „Ди Велт" Филип Фолкман-Шлук твърди на свой ред, че


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 04.09.2020 16:15

    Николай Марков: В КЪРВАВАТА СИКАДЖИЙСКА БОЙКОВА НОЩ КРИМИНАЛИТЕ БЯХА ПОЛИЦАИ И КОНТРОЛИРАНИ ОТ ТЯХ. В ИМЕТО НА ЗЛОВЕЩ ЛИЧЕН ПИАР В онази кървава нощ на милиционерските дълги ножове бях на площада. Видях с очите си какво се случи, как и мисля, че знам защо. По случващото се на площада могат да се правят индиректни изводи, но от командите, идващи от трите изградени от властта оперативни центъра за управление на полицейските и други привлечени сили, изводите са недвусмислени. И верни. Криминалните дойдоха около 22.00 часа от посока на хотел „Шератон“ и между тях имаше цивилни полицаи, които разпознах. Тези лица нямат нищо общо с децата от футболните агитки на различни отбори. Последните, почти бяха си разотишли вече. Тогава започна истинската канонада от бомби по главите на умишлено струпаните на куп жандармеристи пред стъпалата на парламента. До почти всеки от хвърлящите подобни работи стоеше цивилен полицай от криминална полиция, а около всички тях имаше други жандармеристи, които гледаха безучастно, а някои от тях дори се усмихваха. Няколко жени подканваха и дори молеха полицаите да задържат провокаторите /така наричаха групата на криминалните/, но те останаха безучастни и гледаха в друга посока на разговарящите с тях. Видимо беше, че те знаеха каква работа и цел имаше канонадата от бомби хвърлени върху главите на колегите им. Всичко се записваше със специално видео наблюдение, монтирано само за тази вечер. Двата оперативни центъра за ръководство на полицейските сили обработваха огромно количество данни и ги привеждаха във вид на удобен за властта доказателствен материал. След като събраха необходимото, започна втората фаза – „потушаване на бунта“. В тази фаза доведените криминални бяха пропуснати и се оттеглиха в група, както и дойдоха под полицейски контрол, а в клещите на биещата полиция попаднаха напълно невинни младежи, обвинени във всички смъртни грехове. Имаше много кръв, която се отмиваше от цивилни лица с пластмасови шишета в ръка. Това се случи в онази кървава сикаджийска бойкова нощ, точно по начина по който беше убит с гранатомет и Чакъра. Всичко, в името на зловещ личен пиар.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

телец