Свързани новини

03.09.2020 16:58

МВР счупи обектива на Франс Прес

Видян 9947 пъти | Коментари 1
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Николай Дойчинов, фоторепортер в Агенция „Франс прес“


    Г-н Дойчинов, какво стана в сряда през нощта?


Аз бяха с група фотографи, които отразявахме протеста. В момента, в който полицията започна да разпръсква протестиращите , ние тръгнахме от светофара на кръстовището пред Ларгото с жандармерията към  административния вход на президенството. Жандармеристите се затичаха натам и направиха кордон, за да разделят демонстрантите на две. Ние с колегите така останахме откъм страната на фонтана на президентската институция. Там полицаите започнаха да бият и да дърпат различни хора. В един момент видях мой колега, сега е оператор в Киноцентъра, който беше целият в кръв. Тогава жандармерията започна и да избутва хората към фонтана с щитове и агресивно притискане без предупреждение, че трябва да се отстъпва – директно бутаха в лек тръст.

Аз тръгнах да отстъпвам, бях с други колеги фотографи, но до мен застана жандармерист. И усетих, че някой започна да ме удря по гърба с палка. Първо по каската, после по гърба.

    Какви бяха вашите действия?


Аз се обърнах, защото сметнах, че не е разбрал, че съм журналист. Вдигнах си апарата, за да го види, при което той директно ми удари апарата с палката и счупи обектива.

    Знаеха ли полицаите, че сте журналисти, които отразяват протеста?

За съжаление кадрите ми са неизползваеми, защото бе много тъмно. Но това, което виждам е, че те правят една стена и притискат хората към фасадата на президентството. И оттам буквално на произволен принцип дърпат хора. Имам кадър, на който се вижда как един човек го влачат по земята. Друг човек също го дърпаха по подобен начин. Имали са за цел да разчистят мястото без да се съобразяват с това кой какъв е.

    Какви са нараняванията ви?

От ударите с палката лакътят ми е сцепен. Ръката, с която държах фотоапарата, също ми е подпухнала. Имам и охлузвания по гърба.

    Защо действаха така полицаите?


Честно казано - не зная. Тази група, която те обградиха при служебния вход, не изглеждаше да е от някакви агресивни хора. Повечето дори си стояха там до наредените саксии. Предполагам, че целта беше да разгонят агитките, които ги замеряха. Но те отдавна се бяха изнесли оттам.

Винаги има риск да те ударят с палка или да те напръскат със спрей. Нормално е да има объркване, всички носят каски и предпазни очила. Повечето хора носят и апарати, но моят апарат няма как да се обърка, не е любителски. И като го показах на жандармериста, той го прасна директно.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 барба ганьос 03.09.2020 23:42

    Я па тия, правата ша си търсели по съдебен ред!Абе вие знаете ли, че сте в страната на барба ганьос-тук аз съм и парламент, и премиер, и финансов министър, че и президент скоро ша стана! Тук са слуша мойта дума-аз съм капитан!А ако искате да знаете, мама Меркел ми е приятелка,знаете ли къв армаган й занесоф последния път, га я видоф-един сребарен мускал,бъклица с един литар розово олио, тъй чи тя нищо нема ми напраи.Мафщайте са от тука, дорде не е станало по-лошо, понежи аз са каня да управлявам докъм 3030г-това го казаф пред младежите ГЕРБ нявга!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

стрелец

Днес ще имате желание да общувате с повече хора

Днес ще имате желание да общувате с повече хора.