Свързани новини

03.09.2020 16:09

ПКП: Машините за гласуване може да се повредят от дезинфекцията

Видян 2166 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

След продължила часове наред дискусия, включваща и опасения, че машините за гласуване може да се повредят от постоянната дезинфекция, депутатите приеха на първо четене промените в Изборния кодекс, предложени от ГЕРБ, предаде lex.bg.

Една от основните е, че вместо в секциите с над 300 души да се гласува само с машини, както предвижда в момента законът, ще има възможност и за вот с хартиени бюлетини.

Лично председателката на парламента Цвета Караянчева се зае да обясни, защо ГЕРБ иска да се въведе смесена система за гласуване. „За мен лично гласуването само на машини е проблем. При извънредната епидемична обстановка те постоянно трябва да се дезинфекцират и е възможно да се повредят“, започна изказването си тя. И на бурния смях в залата отвърна: „Пръскайте си телефоните по няколко пъти с препарати и да видим“.

Тя посочи, че по-възрастните хора ще са затруднени и притеснени да работят с машините. „Хайде практически да говорим. Влиза тази дама или господин и започва да търси къде да гласува. В притеснението си не успява да се ориентира. Кой ѝ помага? Къде е тайната на вота? Отвънка чакат млади хора, те ще се изнервят и ще си тръгнат. Затова предлагаме и гласуване с хартиена бюлетина“, каза Караянчева.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ определи идеите на ГЕРБ за връщане на хартията като „ход напред, ход назад“. „Кого лъжете? Няма как да твърдите, че искате да осигурите машинно гласуване, като го възлагате на ЦИК, без да е осигурен необходимият административен капацитет на ЦИК. Вие обричате машинното гласуване на провал с този проект. Залагате много капани за след изборите, създавайки условия за оспорване на изборните резултати и нестабилност в държавата“, заяви той.

В изказванията си от опозицията често подчертаваха, че неслучайно Стефка Стоева, чиято оставка като председател на ЦИК гласуваха днес, е поискала да се оттегли – тъй като не е съгласна правителството да ѝ прехвърли отговорността за неосигуряването на машини за следващите избори през пролетта.

Дълго обаче дебатът беше не по проекта на ГЕРБ, а по отхвърлените от правната комисия предложения на ДПС. Като отново се заговори за обсъждани с години въпроси като агитацията на чужд език, по-лесно разкриване на секции в Турция и т.н.

Очаквано предложенията на ДПС не бяха приети от пленарната зала и така дискусията на второ четене ще е само по тези на ГЕРБ.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 03.09.2020 16:27

    кържалийската ти футка може да се повреди от тъпотия

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

риби