Свързани новини

03.09.2020 09:42

България трябва да бъде активен участник и партньор при формирането на политиките на ЕС: Президентът

Видян 1974 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Българската дипломация да е още по-фокусирана за приобщаването на сънародниците ни зад граница, призова Румен Радев във видеоконферентна връзка с българските посланици в чужбина.

България трябва да бъде  част от големия дебат в Европейския съюз, да участва във формирането на консенсус за европейските политики, а не просто да се присъединява към взети вече решения и да бъде реципиент на еврофондове. Това заяви държавният глава Румен Радев във видеоконферентна връзка с ръководителите на дипломатически мисии на България в рамките на традиционната среща на българските посланици.

По думите на президента, по-активната роля на България при утвърждаването на Многогодишната финансова рамка на ЕС и по отношение на Пакета за възстановяване, е възможност за реформиране на важни за страната ни области. България следва да се стреми към сближаване не само по отношение на инфраструктурата, а и в сферата на образованието и науката, без които не може да се постигне реална и устойчива социална и икономическа кохезия. Възможност в тази насока дава и интегрирането на българската отбранителна наука и индустрия в общите европейски проекти и в политиката в областта на сигурността.

България е страна с отворена икономика, чиито БВП до голяма степен зависи от устойчив износ и някои от наложените ограничения заради коронавируса, директно засягат икономическите ни позиции, заяви президентът. Отстояването на българския износ в условия на криза и недопускане на загуба на търговския потенциал на България, бяха сред откроените от президента предизвикателства пред дипломатите ни. „Инвестиционното сътрудничество също понася щети от коронавируса, а е от ключово значение за нашия икономически растеж“, заяви още държавният глава.

Президентът отново подчерта необходимостта от преодоляване на разширяващата се технологична пропаст между отделните държави в НАТО и недопускане на трайно разделение в алианса на производители на отбранителна техника и въоръжение от една страна и купувачи от друга. Тезата беше изразена от българския президент още на срещата на върха на НАТО в Лондон през декември м.г. и беше подкрепена от страните-участници. Президентът призова дипломатите ни да работят за постигане на съвместимост още при проектирането и производството на отбранителни платформи и оборудване.

Пред българските дипломати Румен Радев открои стратегическото партньорство между страната ни и САЩ, потенциалът на което далеч надхвърля сътрудничеството във  военната сфера. Според държавния глава, увеличаването на


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

скорпион