Свързани новини

02.09.2020 14:22

Политико: Лоялността на Борисов не стига. Протестите събудиха Европа

Видян 4396 пъти | Коментари 5
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Правителството на Бойко Борисов е изправено пред огромно изпитание тази сряда заради масови протести в цялата страна, които започват да тревожат Брюксел и Берлин. Така започва публикуван днес анализ на европейското издание на "Политико" за ситуацията в България.  

Вече почти два месеца предимно млади протестиращи участват в демонстрации, като те твърдят, че олигархична мафия държи под контрол държавата чрез влиянието си в съдебната система, медиите и силите за сигурност, коментира медията.

В текста се разказва за опита на Борисов да "рестартира" държавата с проекта за нова конституция и свикването на Велико народно събрание и реакцията на протестиращите, които в първия работен ден на обикновеното Народно събрание организират "Велико народно въстание".

"Политико" коментира, че целта на премиера е да си спечели време, тъй като няма да е в състояние да събере мнозинство от 2/3 народни представители, за да свика ВНС, предаде Клуб Z. По-голямата част от анализа е посветена на засилващите се критики от Европа. Години наред провалите на България с върховенството на закона се измъкваха строгите проверки на ЕС, каквито се провеждат в Полша и Унгария, защото Борисов избягва да води идеологическа война срещу Брюксел и често се стреми да парадира с лоялността си към Меркел и ЕНП, пише "Политико". И добавя:

Умението на Борисов да се измъква от международните критики отслабва и българската криза започва да бие тревожни камбани сред редиците на християндемократите, които дълго време бяха възприемани като бащите-основатели на ГЕРБ.

    "За мен е ясно, че трябва да говорим сериозно с правителството на Бойко Борисов, без увъртания", сподели Гюнтер Крихбаум - християндемократ и председател на комисията по европейските въпроси в Бундестага, пред "Политико". "Тези неща са недопустими. Присъединяването на България към ЕС бе обвързано с проемането ангажименти и очаквания и гражданите на България бяха измамени от плодовете на членството в ЕС".

Детлеф Мюлер, заместник-говорител на Социалдемократите (СПД) в Бундестага, също изрази опасения, че България може да се превърне в нова Унгария.

    "Ние (Германия) също трябва да обърнем повече внимание на държави като България по време на председателството на Съвета на ЕС", каза той.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 005 ПЕНСИОНЕР 02.09.2020 21:36

    Европа отдавна го е разбрала.Дано не съм прав:-но представяте ли си,ако е зарибил някои високо поставени от ЕНП с пачки и кюлчета и те си мълчат,защото и техните задници са изцапани.Може да повлече крак и в ЕП.

  • 004 Anonimen 02.09.2020 15:03

    ЕС чак сега разбрал какъв ни управлява...приемливо донякъде,добри са в лъжите нашите политици.Но българите,които гласуват за ГЕРБ-те как не разбраха накъде ни води политиката на тази партия?

  • 003 Христо БОТЕВ е актуален и днес: Смешен плач 02.09.2020 15:03

    Смешен плач Плачете за Париж, столицата на разврата, на цивилизацията, школата на шпионството и робството; плачете, филантропи, за палатите на страшните вампири, на великите тирани - за паметниците на глупостта, на варварството, изградени с отсечените глави на толкова Предтечи, на толкова велики мислители и поети, с оглозганите кости на толкова мъченици за насущния хляб, - плачете! - лудите не може никой утеши, бесните не може никой укроти! Кълнете комунистите, че съсипаха столицата ви и измряха с разбойническите за вас думи: свобода или смърт, хляб или куршум! Плюйте на техните трупове и на труповете на онези жертви на цивилизацията, кои сте прегръщали и прегръщате в лицето на жените си, на сестрите си, на майките си и днес наричате бесни блудници, защото имаха още сила да се хванат за оръжие и избавят от вертепа на разврата! Хвъргайте кал и камъни връх гроба на Домбровски, защото не стана слуга на някоя коронясана глава, а поборник на велика идея, на висока цел и с гърди твърди се опря на предателите на Франция и виновниците на толкова злочестини в човещината. ... Комунистите са мъченици, защото не са важни средствата в борбата им за свобода, а идеята на тази борба. "И свободата ще има свойте езуити", казва Гейне. Нека сега нашата журналистика задържи сълзите си, както ще ги задържи в европейската - за да оплаче други столици, други варварства и страдания, кога робът извика на господаря си: кой си ти, що плачеш? Мъж ли си, жена ли, или хермафродит - звяр или риба?... И ще бъде ден - ден първий.

  • 002 Capo di tutti capi и фондация Ханс Зайдел, основател на ГЕРБ 02.09.2020 14:52

    https://www.youtube.com/watch?v=n3d7nlU-uNc Злокобно самопризнание на Мутрата-Премиер Бойко Борисов Бай Хуй признава, че партията му се финансира от антибългарската еврейско-германска Фондация Ханс Зайдел. В Закона за политическите партии има един член. 24 точка 4, които гласят, че "Политическите партии не могат да получават средства от чужди правителства или от чуждестранни държавни предприятия, чуждестранни търговски дружества или чуждестранни организации с идеална цел." Ето какво казва в благодарствената си реч към чуждата агентура, която го финансира: "Много, много преди ние да се формираме като партия, в Германия бяха преценили, че България има нужда от такава партия... И затова си харчат парите вече сигурно 10 години за нас!" Злокобно самопризнание на Мутрата-Премиер Бойко Борисов https://www.youtube.com/watch?v=n3d7nlU-uNc

  • 001 Anonimen 02.09.2020 14:38

    Чак сега ли разбраха каква мутра и престъпник са си избрали и покрепят и защитават вече 11 г?!

RSS

Най-нови

НОИ

Отпускат над 13 милиона лева за увеличение на заплатите в НОИ

Над 13 милиона лева ще бъдат отпуснати за ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

рак

Интуицията ви ще бъде особено силна днес

Интуицията ви ще бъде особено силна днес, което ще ви