Свързани новини

01.09.2020 16:19

Антикорупционният фонд изпрати разследването Осемте джуджета до компетентните институции

Видян 1570 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Днес изпратихме детайлен правен анализ на фактите, разкрити в разследването „Осемте джуджета“, който завършва с апел към компетентните институции да упражнят правомощията си по казуса.
Анализът беше изпратен до главния прокурор на Република България, до Софийската градска прокуратура, министъра на вътрешните работи, министъра на правосъдието, Съвета на нотариусите към Нотариалната камара, Инспектората на Висшия съдебен съвет и Висшия адвокатски съвет.
Обърнахме се с конкретни апели да упражнят конституционните и законовите си правомощия:


Прокуратуратурата: да проведе независимо, обективно, всестранно и пълно разследване по случая; да публикува всички прокурорски актове по прокурорска преписка № 1456 / 2019 г. на Специализирана прокуратура; да упражни служебен контрол за законосъобразност на прокурорските актове, както и да провери всички произнасяния на Специализираната прокуратура, касаещи връщанията на иззети по наказателни производства веществени доказателства на значителна стойност за период от поне 5 (пет) години назад.
Министърът на вътрешните работи: да извърши вътрешна проверка на действията на служители на МВР по случая, включително да провери данните за охрана от страна на МВР не само на ресторант „Осемте джуджета“, а и в други подобни случаи, както и действията на служителите на РУП Дупница по неоказване съдействие на граждани и частни съдебни изпълнители; да извърши цялостна проверка на дейността на частна охранителна фирма „Делта гард“.
Министърът на правосъдието: да прецени дали да упражни правомощията си за внасяне във Висшия съдебен съвет на предложения за ангажиране на дисциплинарната отговорност на споменатите магистрати, както и дали да предложи на Съвета на нотариусите образуване на дисциплинарни производства срещу засегнатите във филма нотариуси.
Инспекторатът към Висшия Съдебен съвет: да прецени дали да извърши проверка за почтеност и конфликт на интереси и уронване престижа на съдебната власт от страна на посочените в разследването магистрати и дали да внесе предложения за дисциплинарни производства спрямо тях.
Висшият адвокатски съвет: да прецени дали да образува дисциплинарни производства за уронване на престижа и достойнството на професията и нарушаване на професионалната етика и морала от страна на посочените в разследването адвокати.
Целият анализ можете да прочетете на сайта на АКФ: https://acf.bg/bg/tsyalata-istoriya-na-osemte-dzhudzheta-vs/", съобщават от Антикорупционния фонд.


 




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

лъв