Свързани новини

01.09.2020 13:21

Природният газ да поскъпне с 20,3 на сто е поискала Булгаргаз

Видян 1186 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Природният газ да поскъпне с 20,3 на сто е поискала "Булгаргаз" от енергийния регулатор, заяви изпълнителният директор на газовата компания Николай Павлов, предаде БНР.


"Причината за по-високата цена на природния газ за месец септември се дължи на значителното повишение на цените на европейските газови пазари с над 51 процента. Тази пролет бяха отчетени рекордно ниски ценови нива - както на природния газ на европейските борси, така и рекордно ниски цени на петролните продукти, като основната причина за безпрецедентния спад на цените е спадът в потреблението в резултат на пандемията с Covid-19. Покачването на цените на газа на европейските пазари показва, че потреблението започва да се възстановява, съответно и икономиките в Европа".


Ако КЕВР утвърди това увеличение, от днес един мегават синьо гориво ще струва 22,46 стотинки, без такси и налози. Това няма да доведе до промяна в цената на парното и топлата вода.


Николай Павлов каза още, че към момента просрочените задължения на "Топлофикация-София" към "Булгаргаз" са в размер на 120 милиона лева, като се очаква до края на септември дружеството да погаси изцяло дълга си.


Енергийният регулатор ще реши окончателно с колко поскъпва природният газ от днес. Предварително се очакваше скокът да е с около 15 на сто. Миналата седмица по време на общественото обсъждане от "Булгаргаз" посочиха обаче, че увеличението може да е по-високо заради значителното поскъпване на синьото гориво на европейските борси.


От регулатора още тогава обясниха, че това няма да доведе до преразглеждане на цените на парното и топлата вода, тъй като те вече се определят веднъж годишно, а сегашното поскъпване на газа бе калкулирано предварително.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 До боклуците от безвремието в Булгаристан 01.09.2020 14:39

    Мачкайте, мутри, това стадо, то кости няма! Тричайте и го щавете като за последно !!! Чекмедже бабаитът закачен ли е нейде за тръбопроводите, като инвеститор???

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

везни