Свързани новини

31.08.2020 12:18

Манолова обяви партньорите си за изборите и меморандум за повишаване на доходите и ревизия на управлението

Видян 1092 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Днес слагаме началото на партньорската мрежа на „Изправи се.БГ“ с участието на граждански организации, инициативни комитети, партии извън статуквото, индивидуални и групови членове и експерти, които се обединяваме около общ меморандум за повишаване на доходите и демонтиране и ревизия на едноличния модел на управление на Борисов.


Това заяви председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова по време на събитие на столичния площад „Славейков“, на което показа партньорите си за следващите парламентарни избори.


Манолова подчерта, че в партньорската мрежа е отворена за граждани и експерти, локални и национални сдружения и граждански организации, големи и малки партии (извън статуквото в настоящото Народно събрание), работещи и безработни граждани, българи тук и зад граница, млади и стари, хора от различни етноси.


Тя добави още, че за всички членове в партньорската мрежа водещи стават принципите от меморандума на мрежата, а на заден план остават тясно партийни, идеологически и други различия.


Манолова обяви меморандум на партньорската мрежа със седем основни цели, като първата е пакет от икономически мерки за повишаване на доходите на българските граждани. Това включва въвеждане на минимална почасова ставка с цел постигане на минимален доход от 1000 лв. на месец и ръст на средната заплата от 2000 лв. месечно. Преизчисляване и увеличаване на пенсиите, които не са преизчислявани от 12 години, както и справедливи социални плащания.


Вторият пункт в меморандума на партньорите е незабавна ревизия на управлението на Борисов - на министър-председателя, на изпълнителната власт, на държавните дружества, на големите обществени поръчки на приятелския кръг на Борисов, на знаковите сделки от прехода. Престъпленията на шайката на Борисов трябва да бъдат разследвани, а откраднатите пари да се върнат, категорична бе Манолова.


Третата цел на партньорската мрежа е преосноваване на институциите и промени в Конституцията. След оставка на Борисов и избор на нов парламент и ново правителство, трябва да се избере нов състав на Висшия съдебен съвет, нови КЕВР, СЕМ, КЗК, КФН и останалите регулатори, нови бордове, които да прекратят източването на държавните дружества. Манолова се обяви и за създаване на граждански бордове, за да се гарантира прозрачността и ефективността на институциите. Част от тази точка са и конституционни промени за ефективно разделение на властите, съдебна реформа, включваща ограничаване на безконтролната власт на главния прокурор и реално овластяване на гражданите, обясни още тя.


Следващите акценти в меморандума са свързани с гаранциите за чиста околна среда със забрана на строителството в защитени зони и забрана за вноса на боклук и замърсяването на въздуха, достъпно здравеопазване без доплащане от пациента и просветено общество с безплатни детска градина и ясла за всяко дете, безплатен лаптоп и интернет за всеки ученик и реформа в образованието.


Като седма цел партньорите са записали в меморандума пакет от мерки за защита на потребителите от монополите чрез закони за частния фалит, срещу безобразията на колекторите и фирмите за бързи кредити, закон за премахване свръхпривилегиите на банките, за граждански контрол върху КЕВР и регулаторите, забрана за дейност на ЧСИ, колектори, фирми за бързи кредити при нарушения, обяви още Манолова.


Протестите показаха, че царят е гол. Не просто гол по очи в спалнята си, а съблечен от театралната си маскировка на „човек от народа” и разобличен от същия този народ. Борисов не е човекът на народа, а човекът на олигарсите и икономическите феодали. Борисов е човекът, който разпределя парите на народа на приятелския си кръг. Борисов е човекът на мафията в сърцето на Републиката, Борисов е главатарят на шайката!, категорична бе тя.


„На въпроса „Ще правите ли партия, за да се явите на изборите?“ Отговаряме – „не“. Няма да правим партия. Правим обединение в рамките на широка анти-Борисов коалиция - без значение на политическа и партийна принадлежност“, заяви Манолова.


Партньорската мрежа „Изправи се.БГ” ще регистрира граждански листи за предстоящите избори, в които ще заложи на млади хора, експерти, доказали се специалисти, независимо от политическите им убеждения, заяви председателят на „Изправи се.БГ“.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

везни

Днес е идеален ден за срещи и обсъждания

Днес е идеален ден за срещи и обсъждания, за публични