Свързани новини

27.04.2009 09:19

ЕП сe радва на 7 пъти по-високо доверие от родния парламент у нас

Видян 1189 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Към момента около 39% от българите твърдят, че ще подадат гласа си за изпращането на български депутати в Европейския парламент на изборите, обявени за 7 юни тази година. Това разкриват данни от специалното национално представително социологическо проучване, проведено от ББСС „Галъп интернешънъл” по поръчка на вестник „Класа”.



Интересното е, че Европейският парламент като институция се радва на около 7 пъти по-високо доверие, отколкото родния такъв - 57% одобрение за Европейски парламент и скромните 8% към българския. По принцип доверието в ЕС, ЕП, Европейската банка и пр. европейски, а и въобще международни институции и фактори - тук включваме и НАТО, е трайно по-високо, и то не отсега.
В същото време желаещите да гласуват на предстоящите избори за български парламент са към момента поне с 15% повече от възнамеряващите да гласуват за евродепутати. Във всички случаи изглежда по-вероятно тази година да се повтори историята с по-ниската избирателна активност на предстоящите избори за Европарламента, освен ако в предстоящите седмици на кампания преди изборите политическите сили все пак успеят да поставят някакви акценти с какво тези избори са важни, освен че са нещо като генерална репетиция за премерване на силите преди парламентарните през лятото. Подобна едноизмерна постановка на въпроса не вдъхновява особено гражданите да се появят пред урните на 7 юни. Отвъд разликите в ентусиазма за гласуване подредбата на партиите в предизборните предпочитания за Европейския парламент е много подобна на тази, която се измерва за българския парламент. Водеща политическа сила е ГЕРБ, следвана плътно от БСП. Третото място в класацията според проучването заема партия „Атака”, „синята коалиция” събира малко повече гласове от ДПС и се изкачва на четвърто място. Ако това ни утешава, България съвсем не е страната с най-ниска избирателна активност за евродепутати. Въпреки че избирателната активност за ЕП силно варира по страни, все пак ние бяхме на предишните евроизбори около или дори над европейското средно ниво.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

скорпион

Денят предлага възможност да се фокусирате върху вътрешната си хармония

Денят предлага възможност да се фокусирате върху