Свързани новини

30.08.2020 08:37

"Виртуални" животни източват най-малко 20 млн. лв. годишно

Видян 5456 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Виртуални" животни, които на хартия са в регистрите на земеделското министерство, но реално ги няма във фермите, източват десетки милиони субсидии от ЕС и националната хазна, алармира в четвъртък Симеон Караколев, председател на Национална овцевъдна и козевъдна асоциация, съобщава Медиапул.


"Само при овцете и козите има между 100 000 - 120 000 виртуални животни, с които на година се източват около 20 млн лева", посочи Караколев пред медиата. Той обаче е категоричен, че сумата на взетите неправомерно субсидии е далеч по-голяма, защото в сметките му не влизат "виртуалните" крави и пчели, за които няма данни.


Караколев посочи, че е събрал данните въз основа на информация от стопаните в неговата асоциация. В нея членуват около 2300 овцевъди и козевъди. На практика виртуални се оказват над 10% от овцете и козите в страната, защото общият им брой е 1.4 милиона.


Как се източват субсидии?


По закон на всяко животно, което се отглежда във ферма, задължително се поставя т.нар. "ушна марка" - уникален номер, с което то фигурира във ветеринарната система на страната, т.нар. ВетИС. След това въз основа на този регистър за всяко отглеждано животно се получават по 40 лв. субсидия от хазната на годишна база. Когато стопанин пренасочи животното за месо, при клане, е длъжен да уведоми официалния ветеринарен лекар, и той да деактивира номера на ушната марка във ВетИС.


"Масова практика е ветеринарите да не се викат, а стопаните да прибират ушните марки. Така те започват да получават субсидии за несъществуващи животни, които вече са отишли за месо", посочи Караколев.


Той добави, че при проверки на място във фермите се практикува и друга схема - едни и същи овце да се местят, като предишната вечер им се поставят различни ушни марки, които са останали от предишни животни.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Тихомир Томов 30.08.2020 14:09

    ха ха ......не си ли спомняте причините за измислената чума в Странджа . Така заличиха много виртуални стада !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

риби

Очаква ви ден, изпълнен с вдъхновение и творчество

Очаква ви ден, изпълнен с вдъхновение и творчество.