Свързани новини

28.08.2020 10:51

Банкомати прибират 110 лв. такса при теглене, държавата е безсилна

Видян 4264 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Вместо да си гледа работата и да защитава потребителите, шефът на ресорната комисия с изтекъл преди 5 месеца мандат Д. Маргаритов - клиент на прокуратурата по 2 водени от нея преписки за конфликт на интереси, се занимава с туризма. Обаче ето как потребителите нагло са ощетявани точно в туристическите комплекси под носа му, а държавата в негово лице проявява случайно или нарочно безсилие да защити гражданите! Куп морски курорти у нас, особено на територията на община Несебър като Слънчев - Маджов бряг, са залети с банкомати, удържащи космически такси при теглене – към 10-15% от сумата, сигнализират десетки граждани във Фейсбук. Държавните институции твърдят, че всичко е законно от гледна точка на платежната услуга, но разполагането на преместваемите обекти на практика зависи от местната власт и от частните хотелиери и собственици на терени, без чието разрешение нетипичните банкомати няма как да функционират, пише Медиапул.


110 лв. такса за теглене на 800 лв.


Почти на всеки ъгъл в централната част на курортния комплекс Слънчев бряг, например, има ATМ с марката "Euronet", който събира рекордни удръжки, когато тегленето е от валутна сметка. Подобно е положението в Несебър и Равда, сигнализираха читатели на Mediapool


Марио Куцев, който от години живее в Холандия, е заснел как иска да изтегли 800 лв. от евровата си сметка, но за да взема тази сума банкоматът предлага да му дръпне 464 евро (около 909 лв. по централния курс), а два дни по-късно – 466 евро (911 лв.). Тоест, таксата за теглене с превалутирането единия ден му излиза 109 лв., а другия – 111 лв., което значи, че удръжката възлиза на 13-14% от изтеглената сума. Превалутирането е при курс 1.73 лв. за едно евро при централен курс от 1.95583 лв.


На екрана се вижда, че за да изтегли 800 лв., потребителят ще бъде таксуван с 466.37 евро.


За сравнение, при теглене на същата сума от евровата си сметка на ATM на регистрирана банка у нас Куцев е платил такса към 6-7 евро или към 13-15 лв.


Два дни по-рано "услугата" е била малко "по-евтина" - 464.88 евро за теглене на 800 лв.


Пострадал: Руши се имиджът на България


"Възмутен съм! Съпругата ми на два пъти пострада от подобни трансакции по време на почивката ни в Равда. Тези банкомати са навсякъде, като кафе-машини са. Това в Холандия никога не може да се случи! Тъжно ми е, че туристите остават с впечатление, че България е измамна държава", разказа Куцев пред Mediapool.


Финансовата "услуга" на космически цени се оказва част от световния модел на работа на регистрираната в Канзас, САЩ, компания "Euronet", която предлага услугите си в държави с по-слаби институции и потребителска защита. Международните туристически форуми са пълни с предупреждения към туристите да внимават при ползването на услугата, ако не искат да платят прескъпо за трансакция, която по принцип се предлага на значително по-ниска цена.


Банкоматите на "Euronet" не са ново явление у нас, но според туристи по курортите има осезаемо завишаване на броя им това лято. Освен това, прави впечатление и намаляването на броя на "нормалните" банкомати на същата териотория в сравнение с предишни сезони.


Чуждестранен турист е изготвил собственоръчна карта на банкоматите на "Euronet" в Несебър - Стария град, където те са отбелязани с червено. Със синьо са обозначени ATM устройствата на банки, а с жълто - на "Уестърн Юнион".


Общината ще прави проверка


Проверка на Mediapool установи, че отговорните институции са запознати с проблема, но нищо не могат да направят, защото всичко било законно.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 28.08.2020 11:18

    Нима може да има учудени от това къде живеят ??? ДЕМОКРАТИЧНИЯТ ГРАБЕЖЪТ В БУЛГАРИСТАН Е ПОВСЕМЕСТЕН !!!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

рак

Емоционален ден

Емоционален ден. От вас зависи дали ще позволите на