Свързани новини

28.08.2020 09:34

Захариева обяснява "скорошните развития в България" пред Европарламента

Видян 2885 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 2.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Вицепремиерът по съдебната реформа и външен министър Екатерина Захариева ще се яви пред мониторинговата група за върховенството на закона в Европарламента. Тя ще обсъди с евродепутатите "скорошните развития в България", а от българска страна ще участват още зам.-главният прокурор Красимира Филипова и зам.-министърът на правосъдието Десислава Ахладова.


Мониторинговата група за демокрацията, върховенството на закона и основните права бе създадена през юни 2018 г. след убийствата на журналистите от Малта и Словакия Дафне Каруана Галиция и Ян Куцяк. Първоначалната ѝ задача бе да следи върховенството на закона и да работи по специфичните две ситуации, но миналата година разшири правомощията си за целия ЕС.


В днешното дистанционно заседание ще участват още представители на Венецианската комисия към Съвета на Европа и други европейски институции. В разговорите ще се включат още представители на българското гражданско общество и журналист, гласи съобщението на ЕП, предаде Дневник.


По информация на EurActiv става въпрос за Красимир Кънев от Българския хелзинкски комитет, Ана Джумалиева, председател на Комисията за защита срещу дискриминацията и Марин Лесенски от институт "Отворено общество" в София. Журналистът ще е Димитър Стоянов от сайта "Биволъ".



Според медията също така групата е поканила премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев, а на въпрос към председателя ѝ Софи инт' Велд защо премиерът няма да присъства, тя отвръща с: "Доколкото знам, Борисов е подал оставка", каза Инт' Велд. След като е било уточнено, че Борисов не е подал оставка, Инт' Велд е обяснила, че така или иначе, правосъдният министър е подал оставка, и "не е ясно с кого в България може да се разговаря".



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

рак

Настроението ви ще е чудесно

Настроението ви ще е чудесно, а това ще ви помогне