Свързани новини

27.08.2020 15:20

The Guardian: Как един плажен парцел постави дългогодишния премиер на България в гореща вода

Видян 2096 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

След повече от месец протести, дългогодишният премиер на България Бойко Борисов заяви миналата седмица, че ще подаде оставка, ако парламентът одобри призива му за Велико народно събрание за "рестартиране на държавата", пише The Guardian:


"В телевизионно обръщение Борисов заяви, че неговата партия ще предложи списък на измененията в конституцията, включително целящи да намалят наполовина броя на депутатите от 240 и да реформират съдебната система.

Доскоро Борисов успяваше да издържи повечето политически бури - от тайни негови записи, руагене на политически противници, до изтекли фотографии, които показват как спи с пистолет до леглото си.

Но протестите, призоваващи за оставката му, и този на кабинета му и главния прокурор, излязоха десетки хиляди хора през последния месец и спечелиха подкрепата на президента Румен Радев.

Размириците започнаха, когато бившият министър на правосъдието Христо Иванов и още двама души доплуваха на плаж близо до пристанището на Черно море и се опитаха да поставят българско знаме. Плажът, който се предполага, че е публичен, е близо до имение, собственост на Ахмед Доган, бивш политик от етническата турска партия ДПС със сенчести бизнес интереси. Служители на НСО отблъснаха тримата мъже и хвърлиха знамето.

Инцидентът преобрази образа на Иванов от откъснат интелектуалец в неудобен политик, който поставя условията на публичен дебат, а коалицията му вдясно Демократична България удвои подкрепата си в урните. "Това не беше просто PR акцията на годината, а на десетилетието", каза Петър Чолаков, политически анализатор и социолог от БАН.

Целта на каскадата беше да „възстанови“ плажа и да подчертае това, което Иванов определи като „правителство, което буквално зависи от Делян Пеевски“, медиен магнат и депутат от партията ДПС. ДПС е основана, за да защити правата на турското малцинство, репресирано от бившия тоталитарен режим, но Пеевски използва статута си на крал в парламента, за да


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

телец