Свързани новини

27.08.2020 14:37

Всички сертифицирани хотели имат шанс да работят с немските здравни каси: Сийка Кацарова

Видян 2253 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Това казва в интервю пред TravelNews Сийка Кацарова, председател на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм (BUBSPA)


Г-жо Кацарова, кога пристигат първите туристи от Германия по здравните пакети на морето?


  • Плановете бяха първите туристи по пакет рехабилитация   в амбулаторни условия да пристигнат след средата на месец септември и началото на месец октомври. Covid промени и отложи плановете ни за пролет 2021-ва. Планирахме 1500 – 2000 индивидуални туристи  - основно във Варна и Поморие. Таргет групата бе 60 +, която е най-рисковата. Допълнително негатиивна роля изигра включването на областите Варна и Добрич в списъка на Института Робърт Кох за рискови за германските граждани. Благодарение на светкавичната реакция на вицепремиера и министър на туризма г-жа Николова, диалогът и съпортът от страна на  германската дипломация, Германо - Българската Търговско Индустриална камара /ГБТИК/ и  стриктното спазване на мерките от страна на хотелите в Златни пясъци, Свети Константин и Елена и Албена,  Варна бе върната в списъка на държави, в които можеш да пътуваш без карантина - идвайки от Германия. За съжаление седмицата, в която Варна бе в този списък се оказа ключова в негативен план и чартърната програма на немските туроператори за летище Варна бе прекратена.


Кои хотели ще приемат туристите догодина?


  • Всички, сертифицирани според наредба 4 на Министерство на туризма и Министерство на здравеопазването имат шанс да работят с клиенти, с немски здравни осигуровки. Тук говорим както за клиенти избиращи България специално за здравна почивка, така и за клиенти, записали стандартна морка ваканция, планинска или културно-историческа /с мин престой от 7 дни/. Те могат да комбинират и могат да ползват процедури включени в програми за превенция или рехабилитация. Минимумът е 7 дни, а някои каси изискват минимум 14 дни, препоръчани от немски общопрактикуващ лекар или лекар специалист , одобрени от съответната каса, която е член на GKV. В тази асоциация на публично-частните каси влизат над 108 каси.

Кои хотели и курорти ще работят във вътрешността на страната с германските каси?


  • Българският Съюз по балнеология и спа туризъм (БСБСПА), член на ГБТИК е предложил през германската камара всички дестинации на територията, на които има сертифицирани според наредбата членове и чийто предлаган продукт е с гарантирано по държавен стандарт качество. Това са Кюстендил, Хисаря, Велинград, Сандански, Белчин Баня, Павел Баня, Сапарева Баня, Девин, Огняново, Пампорово, Боровец, Баня - Разлог.

Какви са изискванията на германските каси към хотелите?


  • Те трябва да бъдат сертифицирани според наредба 4 на Министерство на туризма и Министерство на здравеопазването. Тук специално искам да благодаря и на председателя на Комисията по здравеопазване Д-р Дариткова, която последните 10 години неотлъчно следи проекта и подпомага дейността на БСБСПА. При запитване от страна на една от водещите немски каси ТКК за предоставяне на списък с болници, които могат да обслужат качествено пациенти с немски здравни осигуровки /при спешност/, Д-р Дариткова отново съдейства на екипа, работещ по този проект. Много е важно хотелите да имат немско говорящи доктори /персонал /. Благодарим за партньорството с Медицинския университет Варна и по специално на ректора проф. Игнатов и зам.-ректора по международна дейност – проф. Дора Костадинова за сътрудничеството с бизнеса. На тях и на университети, и колежите в България, които произвеждат кадри за спа туризма разчита бизнесът. Само екипна работа и взаимно уважение би довело до положителен резултат.

Как ще се плаща на хотелите - веднага от туристите или чрез отложено плащане от самите каси?


  • Първият етап е клиентът сам да заплаща всички разходи, като за целта медикъл СПА или СПА хотелите са задължени да издадат фактура по шаблон. По време на 7-мия антикризисен конгрес на съюза, който ще се проведе във Велинград в периода 2-3 септември, един от панелите ще разглежда именно този въпрос. На хотелиерите ще им бъде предоставен кратък наръчник и стандарт за работа с клиенти, притежаващи немска здравна осигуровка. Благодаря на главния управител на ГБТИК – Д-р Василев и на зам.-главния управител - г-жа Кармен Щрук за цялостната подкрепа и кооридниране  на проекта. Вторият етап ще следва след 2-3 години. Всяка една каса ще сметне колко нейни клиенти са избрали хотел Х и директно ще сключат договор с хотела. Те ще предоставят небходимия пос-терминал, през който пациентът/клиент ще плаща с електронна немска здравна карта. Сметката му директно ще бъде отразена в системата на немската каса и тя ще плати на хотела. Това е по -удобен и предпочитан вариант за клиента.

Кои туроператори ще водят туристите?


  • Rewe Group, представявани от DerTouristik са първият немски оператор, който след разговори на най-високо ниво, водени лично от главния управител на ГБТИК и вицепремиера и министър на туризма г-жа Марияна Николова, пуска 2 страници в каталога си за България само за здравен туризъм. Отново благодарение на екипната работа на ГБТИК, Министерство на туризма и БСБСПА. Водим разговори и с по-малки туроператори, които са специализирани в предлагането на здравен туризъм и продават успешно конкурентни дестинации в Централна Европа. Както и такива, които поради пандемията, търсят алтернативни програми за непознати и "екзотични" за тях държави като България. Благодарение на отличното партньорство с Министерство на туризма и пълния съпорт на ГБТИК, имаме начертан антикризисен план за ребрандиране на България и представянето и като целогодишна дестинация за здравен туризъм на най-големия и изискващ качество пазар - Германия. Страната ни има отличен природен ресурс, отлична инфраструктура в областта на медикъл СПА и СПА туризма. За кадрите винаги може да се желае още. Има доста работа по обучаването накадри с немски език. Ние предлагаме конкурентна цена, добра кухня и сме на една ръка разстояние. Българските медикъл СПА и СПА хотели строго спазват мерките, предписани от Министерството на здравеопазването за дезинфекция. Разчитаме на активната политика от страна на държавата с немските власти, на програмата 35 евро, която ще стимулира туроператорите за повече полети от Германия. Също така настимули от страна на държавата и общините, насочени къмниско-бюджетните авиокомпании, които летят до София, Варна, Бургас /Пловдив е проблемна точка/. Освен това на програми от Брюксел, насочени към стимулиране на туризма в частност здравния и усилване на имунитета на населението на Европа чрез превенция.

 

 

 

 



Етикети
, , , , , , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

лъв

Днес е идеален ден да се заемете с творчески проекти


Изпълнени с вдъхновение и креативност, днес е идеален