Специалното наблюдение на България от страна на Европейската комисия по механизма за сътрудничество и проверка е в сила. Това отговаря заместник-председателят на ЕК Вера Йоурова на въпрос на евродепутатите Елена Йончева, Петър Витанов (и двамата от БСП/Алианс на социалисти и демократи) и още четирима техни колеги от Алианса на социалисти и демократи, предаде euractiv.bg.

Властите в София от месеци твърдят, че де факто мониторингът е отпаднал. Правосъдният министър Данаил Кирилов дори се заричаше да се оттегли, ако мониторингът остане и след края на мандата на комисията “Юнкер”, който изтече миналата есен. Кирилов от сряда е в оставка, за която досега не са посечени причини.

За отмяната на механизма е необходимо ново решение на Комисията, след като се вземат предвид забележките на Европейския парламент и на Съвета, обяснява още еврокомисарят.

“Междувременно Комисията поддържа тясна връзка с българските органи и, както и с всички държави членки, започна диалог в навечерието на предстоящия нов доклад относно върховенството на закона, в който специална глава е посветена на борбата с корупцията”, пише Йоурова.

През юни Йончева поиска писмени отговори как Комисията оценява актуалното състояние на антикорупционните реформи в България, как ще осигури последващи действия по отношение на доклада по механизма за сътрудничество и проверка от 2019 г. и какво влияние ще окажат резултатите от последния доклад за европейския семестър относно България за тези последващи действия.

Йончева попита също какъв допълнителен мониторинг за България осъществява понастоящем Комисията и какъв е правният статут на решението на ЕК от 2006 г. за мониторинга.

Йоурова й пише още, че в доклада от октомври 2019 г. беше отбелязано, че напредъкът, постигнат от България, е достатъчен, за да се изпълнят ангажиментите на страната, поети по време на присъединяването ѝ към ЕС. “България проведе обширна реформа на своята нормативна уредба за борба с корупцията. Въпреки това продължават да съществуват редица предизвикателства, включително гарантирането на ефективни наказателни разследвания и постигането на солидни резултати по отношение на окончателните присъди по дела за корупция по високите етажи на властта. Комисията не е променила своята оценка, съдържаща се в доклада от октомври 2019 г.”, пише еврокомисарят.

“В доклада от октомври 2019 г. са включени също така редица скорошни ангажименти, поети от българските органи, и се посочва, че за по-нататъшното приемане и изпълнение на необходимите реформи са нужни последващи действия както в България, така и на равнище ЕС”, продължава отговорът. Йоурова казва още, че как се изпълняват реформите ще се наблюдава на национално равнище от съвет, функциониращ след приключване на мониторинга, а на равнището на Съюза — в рамките на текущия цикъл за върховенството на закона и европейския семестър. Това ще включва борбата с корупцията в България.