Свързани новини

27.08.2020 11:11

Спаси Съборна срещу Спаси София: Битка за сърцето на столицата

Видян 2584 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Недоволство на търговци и граждани от превръщането на емблематичната за столицата улица ''Съборна'' в пешеходна . От близо два месеца тя е забранена за автомобили. Идеята дойде от организацията ''Спаси София'' и беше одобрена от Столичния общински съвет. Друга организация - нарекла се ''Спаси Съборна'', е против промените в сърцето на София.


"Беше направена реконструкция без обществено обсъждане, без да се вземат мненията на живущите. В кооперацията сме 55 апартамента, оставили са ни 12 паркоместа. Повече от половината са служебен абонамент. Винаги сме се разбирали с търговските обекти. Изцяло сe нарушава визията на тази улица и спокойствието на живущите. Има опасност да напуснат всички скъпи търговски обекти и да дойдат ресторанти. Тук са едни от най-широките тротоари, има достатъчно място и за пешеходците", разказа Елисавета Гурова, която живее на ул. "Съборна".


Йово Герчев от "Спаси Съборна" показа проект как може да изглежда улицата. Според него трансформацията от Столичния общински съвет е направена върху неверни данни и се стига до огромен дисбаланс между пешеходци и трафик на автомобили.


"Предлагаме да се събере експертна комисия, която да види нашите данни и да се вземе хармонично решение между отделните ползватели на улицата. Изключително много е затруднен достъпът на коли. Едно от нашите предложения е да са под 45 градуса - запазваме всички кашпи в проекта на "Спаси София", запазваме и разширяване на пешеходната зона. Искаме да постигнем 65 паркоместа, което ще облекчи ситуацията", обясни Герчев пред Bulgaria ON AIR.


Оказва се, че част от паркоместата обслужват президентската администрация. Живущите с малки деца пък споделят, че срещат изключително голям проблем, когато няма къде да паркират. Според тях организацията е безумна и излишна.


Общинският съветник Борис Бонев заяви в ефира на "България сутрин", че данните не са грешни, а замерването е направено през 2017 г. Той не прие показаните снимки от камери в района.


"Много добре се вижда какво е било пространството за автомобили и пешеходци преди направената промяна. Огромна част от преминаващите са пешеходци, но по-малка част е отделена за пешеходци. Не мога да се съглася, че пешеходна улица е по-малко спокойна от улица с автомобили. Не смятам, че за софиянци това е автентичният вид на тази улица", настоя Бонев.


По думите му ресторантите не се случват с щракване на пръсти, а със съгласие на главния архитект. Здравко Здравков пък бил поел категоричен ангажимент, че там няма да има разполагане на ресторанти и летни градини.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

близнаци