01/02

Свързани новини

27.08.2020 10:51

Ковид кризата доказа, че болниците не може повече да са търговски дружества: Нинова

Видян 1246 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

“Настоящата здравна система е резултат на прилагане на смесица от принципи и модели, които не само че не са допълващи се, но и взаимно си противоречат. Пазарно-търговските принципи и отношения вземат връх над обществения интерес. Здравето не може да е търговия. Ние сме против пълната комерсиализация на здравеопазването с всички негативни последствия за принципите на равенство и солидарност. Финансовите резултати постепенно станаха водещи критерии, а пациентът бизнес-единица.


Трябва да върнем държавата в управлението, регулацията и контрола на здравеопазването.” Това заяви Корнелия Нинова на среща със социалисти в Кюстендил. Тя допълни, че  Ковид кризата е  показала по безапелационен начин, че болниците вече не може да са търговски дружества: “Предлагаме нова система за контрол на разходите, обвързана с качество и резултати. Заплащането на медицинските дейности с публични финансови ресурси трябва да е по цени, определени от държавата (НЗОК), само за болници, които не са търговски дружества”, поясни Нинова.


“Искаме повече справедливост в системата. За здравноосигурените лица – гарантиран достъп до безплатно и навременно медицинско обслужване, както и аптечни услуги 24 часа в денонощието; за здравнонеосигурените-държавно гарантиран базов пакет от медицински услуги, заплащан с публични финансови ресурси, както и  приемане на Наредба за формиране на работните заплати в държавните лечебни заведения, гарантираща достойни базови заплати за всички ангажирани в системата на здравеопазването.”, изрази предложенията си кандидатът за втори мандат председател на БСП. Тя бе категорична, че е нужно реално остойностяване на труда, обвързано с резултати, качество, квалификация и опит.


Корнелия Нинова изрази позицията си  за държавна стипендия за обучение и/или специализация, с ангажимент за работа след това: “Иначе обричаме страната на липса на лекари и медицински сестри. Има цели общини, в които няма кой да предпише един аспирин.” Тя подчерта, че с тези и други мерки ще се възстанови доверието в здравноосигурителната система, и че по този начин ще може да се намали броя на здравнонеосигурените лица.


“Важно за нас е и въвеждането на диференцирана ставка на ДДС върху лекарствените продукти и медицинските изделия.”, каза още Нинова пред симпатизантите в Кюстендил. Тя обясни, че е наложително ежегодно държавно определяне на цените на лекарствата от реимбурсирания списък и медицински изделия както за болниците, така и за аптеките: “Пълна прозрачност на разходите в здравеопазването. Електронните рецепти ще изсветлят системата. Такава промяна е трудна,но е възможна.”, завърши Корнелия Нинова.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

към хороскоп хороскоп

овен

Денят ще ви предложи възможност да разгърнете пълния си потенциал

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Денят ще ви предложи възможност да разгърнете пълния