Свързани новини

26.08.2020 12:27

Лекарката, "разнесла в Кърджали" COVID-19, се оказа набедена

Видян 1334 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Един от големите скандали у нас по време на пандемията за човешка безотговорност се оказа балон, пише Сега. Става дума за младата лекарка от "Пирогов" Сибел Муса , която бе обвинена от институциите, че е разнесла коронавирус из родния си кърджалийски регион. Проверката на районната прокуратура не откри нарушения в поведението на Муса. Случаят показва как институциите с лекота стоварват вина и подхвърлят жертви за обществен линч. Муса, която в "Пирогов" се e бори на първа линия с COVID-19, излиза в отпуск и се връща на 24 май в Кърджали. След няколко дни си прави тест, той излиза положителен. Междувременно е посетила своя възрастна родственица в местната болница. Бабата почива по-късно от основното си заболяване, като при нея също е установен коронавирус. В крайна сметка заразени се оказват пациенти, медицински персонал, хора от семейството на лекарката.


Още тогава случаят бе пълен с доста въпросителни - от "Пирогов" например заявиха, че при излизането в отпуск лекарката е била с отрицателен тест, а положителният по-късно регистрира разпаднал се вирус, който не може да заразява. Но РЗИ посочи с пръст Муса като причинител на огнище, категорични бяха и други представители на властта.


Сега след два месеца се установява, че лекарката няма вина. "Категорично е установено, че към датата на завръщане в града докторката не е била болна. Не докторката е заразила близките си, а по-скоро тя се е заразила тук", заяви пред "Сега" районният прокурор на Кърджали Гергана Колева. Възможно е Муса да е прихванала вируса от роднините си.


До днес има неясноти, заради които не може да се проследи с точност пътят на заразата -  няколко дни след пристигането на лекарката се прибира майка й от Германия, тя дава отрицателна писиар проба, но на следващия ден – положителна. Самата Муса пък 3-4 дни след положителния тест се изследва отново, резултатът вече е отрицателен. В крайна сметка прокурорската проверка установява категорично не само, че Муса не е била носител при завръщането в Кърджали, но и че цялото семейство спазва стриктно предписанията на РЗИ, след като са отправени. Липсва престъпление, затова не е образувано досъдебно производство.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 26.08.2020 13:47

    всички тестове за вируса не са меродавни, по тях изобщо не може да се съди за тази болест. Има много старо правило, важна е клиничната картина- оплакванията на болния , а нови и недостатъчно надеждни тестове само допълват евентуално преценката за диагнозата и лечението. Първата болна в Китай е била постоянно с отрицателни тестове, но е заразила цялата фамилия и повечето от тях са били с положителни резултати.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

стрелец