Свързани новини

24.08.2020 14:00

Даваме сериозна заявка за обществен дебат: Кирилов за новата Конституция

Видян 1206 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Правосъдният министър Данаил Кирилов беше наобиколен от журналисти по време на Националното съвещание на прокурорите и следователите в "Бояна", които го обсипаха с иронични въпроси за колко време ще напише Конституцията. "Не мога да разбера колегите - хем иронизират, хем изливат гняв, а пращат покани в социалните мрежи", опита се да отбие ударите той. В отговор на въпроса защо се предвижда да бъде разделен ВСС, министър Кирилов отговори: "ВСС е разделен - така, както е препоръчала Венецианската комисия. "Какво не сме изпълнени? Спорът остана за една бройка, една математика - да има за какво да говорим... Едни хора просто се страхуват, че няма да имат теза. Ако се приеме, че всичко е изпълнено коректно и точно, едни хора се страхуват, че няма да имат теза и няма да имат работа“, посочи Кирилов, предаде Епицентър.

Конституция не се приема със 115 гласа, важно е да има консенсус и всички да са убедени, че това е най-доброто решение, каза още министърът на правосъдието.

„Българската постсоциалистическа държава е свързана с историята си. Правихме сериозни анализи в тези дни, когато предлагахме промени в Конституцията. На 7 държави главата „Права и свободи на гражданите“ е еднаква като тази в Руската Конституция. Тези конституции са писани тогава – в началото на 90-те години“, каза още той.


„Даваме сериозна заявка за много сериозен политически, парламентарен и обществен дебат за промените в Конституцията. Като отговор на това наше предложение смятам, че бяха декларациите на прокурорите, защото и те се чувстват засегнати. Разчитам само на един разумен, открит, некорумпиран политически дебат без олигарси, които да го манипулират. Не мога да разчитам на никой друг, освен на колегите от ГЕРБ и политическото ръководство. Разчитам на разум. Конституция не се приема със 115 гласа, нито със 121, даже бих казал не със 161. Важно е да има консенсус и всички да са убедени. Важно е професионалистите, които прилагат закона, да вярват, че това е най-доброто решение. На всички разчитам“, заяви той.

"Правят се груби опити за намеса в работата на прокуратурата. От Воля сме против всякаква политическа намеса в съдебната система“, заяви на свой ред лидерът на партия "Воля" Веселин Марешки.


Валентин Касабов от НФСБ отбеляза, че позицията на партията е, че задължително тези консултации за свикване на Велико Народно събрание и промени в Конституцията трябва да се състоят. Въпросните разговори ще започнат още утре.




Снимка: БГНЕС



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Тихомир Томов 24.08.2020 15:42

    Най-изчистена е Конституцията на Израел - те просто нямат такава ! Водят се по божиите закони !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

овен

Преди обяд е най-добре да не се мяркате пред много хора

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Преди обяд е най-добре да не се мяркате пред много хора,