Свързани новини

24.08.2020 13:03

Побоят, който не е инцидент. В МВР не е идвал сигнал за проблем по време на конференцията на ГЕРБ

Видян 3413 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

        Боят по активисти и агресията срещу журналисти по време на конференцията на ГЕРБ не са били сметнати за инцидент. Така излиза от данни на МВР, предоставени на Свободна Европа. Фирмата, охранявала събитието, не е подавала сигнали за инциденти до вътрешното министерство, макар че има такова задължение по закон.


На 5 август по време на конференция на ГЕРБ граждани и журналисти станаха обект на физическо посегателство от страна на маскирани мъже. Случаят предизвика възмущение сред професионални и граждански организации.


В отговор на запитване на Свободна Европа от МВР цитират Закона за частната охранителна дейност (ЗЧОД). Според него “при данни за извършващо се или извършено престъпление търговецът, който осъществява охранителна дейност, включително и охрана на мероприятия, е длъжен незабавно да уведоми полицейските органи. Същото е в сила и при задържането на лице или лица от охранителния състав на фирмата”. Основна задача на частните гардове при масови мероприятия е осигуряване на “защитеност на лицата в охранявания обект”.


Какво се случи на конференцията


На 5 август група протестиращи срещу правителството успяха да проникнат в двора на “София Тех Парк”, където се провеждаше конференцията на ГЕРБ и където всеки момент се очакваше да започнат политическите речи. Там ги посрещнаха момчета с маски. Стигна се до физически сблъсъци. По-късно журналисти видяха, че младите мъже с маските са допуснати до зоната, в която се провежда конференцията


След опит да бъдат заснети, те нападнаха екипа на Свободна Европа.


Минути по-късно, по време на речта на премиера Борисов, в пределите на отреденото за конференцията място проникнаха още протестиращи. Заснети кадри показваха как пиарът на партията Никола Николов предава един от протестиращите на маскираните момчета, които по-късно му нанасят побой.


Оказва се, че за нито един от тези инциденти от охранителната фирма не са подали сигнал до МВР. “В СДВР не са постъпвали данни за задържането на лица при провеждането на самото мероприятие”, казаха от институцията.


Анонимни ли са частните охранители


Конференцията беше охранявана от фирма “Боду”, която има договор със “София Тех Парк”. Остава без отговор въпросът кои са хората, които видимо въвеждаха ред по време на мероприятието.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Тихомир Томов 24.08.2020 19:54

    След седмица ще се окаже , че даже не е имало Конференция на ГЕРБ !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

везни