Седемте рилски езера се превърнаха в една от най-модерните дестинации през последните години.


Често пътеките и хората на езера се сравнява с пешеходната зона на бул. “Витоша“.


В помощ на посетителите се включи и лифтът, който предоставя още по-лесен достъп на стотиците желаещи да се докоснат до красотата на езерата. През уикенда се налага хората да чакат поне час, за да се качат на него.


Експерти предупреждават, че чрез масовия туризъм може да изконсумираме красотата на Рилските езера само за едно поколение, а заблатяването се увеличава с всяка изминала година, предаде бТВ.


„Има изключително интензивно заблатяване и затлачване на езерата в резултат на ерозията. Най-просто казано това са всичките наши обувки. Ние унищожаваме тревната настилка, а след това дъждовете отнасят почвата до твърда скала. Всичката тази маса, тя е тонове почва, всъщност отива в езерата“, обясни екологът Александър Дунчев.


„Проблемът са страшното много хора, които несъзнателно с присъствието си водят до ерозията на тези терени, до ужасен натиск върху самите екосистеми. Това налага ограничаване на туристопотока. Друго решение досега не е измислено“, каза Дунчев.


Той твърди, че лифтът е с изтекла оценка за въздействие върху околната среда и с изтекло разрешително за строеж. Подадени са десетки сигнали и жалби от страна на еколозите.