Свързани новини

22.08.2020 20:21

По 1000 медицински сестри напускат страната годишно

Видян 4969 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

       Годишно страната ни напускат около 1000 професионалисти по здравни грижи – медицински сестри, акушерки, лаборанти и др, а средната възраст на съсловието е 55 години. Голяма част от работещите в момента сестри и друг персонал са в пенсионна възраст и ако 1/3 от тях напуснат, това ще създаде голям проблем в системата. Нужни спешни мерки за спасяване на съсловието. За това предупреждават от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ) – съсловната организация, в която членуват медицинските сестри, акушерките и лаборантите, съобщава Медиапул.

Според сестрите в лечебните заведения откровено се пренебрегват стандартите за съотношение между медицинските специалисти и броя обгрижвани пациенти. "Здравеопазването ни е в сериозна криза. Настъпил е моментът, когато поради липса на медицински специалисти ще бъдат затваряни болници", предупреждават те. Съсловната организация на професионалистите по здравни грижи предстои да се срещне с новия здравен министър Костадин Ангелов на 26 август и на срещата да бъдат обсъдени тежките проблеми пред съсловието.

Според организацията не трябва специалистите по здравни грижи да понасят тежестта за нерешените толкова години проблеми в здравната система и да са изкупителни жертви.

"Заради ниското заплащане и лошите условия на труд много медицински специалисти заминаха да работят в чужбина или се отказаха от професиите си. Лечебните заведения не могат да функционират без тях. Много професионалисти по здравни грижи работят на две и повече места, за да си осигурят препитание и по-достоен живот. По този начин те спасяват не само своите семейства от оскъдица, но и здравната система от колапс. Няма как прекомерната умора да не се отрази негативно на качеството на работата и на здравето им, което неминуемо рефлектира и върху грижите за пациентите", казват от БАПЗГ.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

водолей