Свързани новини

22.08.2020 20:00

ЦИК не желае да организира честни избори и практически саботира държавността: Петър Славов

Видян 3382 пъти | Коментари 2
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 Източник: Debati.bg


Петър Славов е  юрист и икономист по образование, адвокат по професия с над 10г. стаж, ексдепутат. Председател на сдружение „Граждански блок“, част от „Гражданска платформа” и член на Съвет „Управленска алтернатива“ на „Демократична България“. Най-активният народен представител в 43-то Народно събрание с над 500 внесени въпроса към Министерския съвет.




Г-н Славов, стана ясно, че заедно с г-н Димитров за втори път ще съдите ЦИК във връзка с машинното гласуване. През 2017 година вие спечелихте и въпреки това още няма напредък в тази насока. Според вас, ако и този път спечелите, ще си намерят ли от ЦИК отново оправдание пак да провалят машинното гласуване.


 


Всъщност това е вече четвъртото или петото дело, което водим срещу ЦИК и наистина е изумително упорството, с което тази комисия не просто не въвежда машинното и дистанционното гласуване, а практически упорито нарушава закона и не изпълнява Изборния кодекс – нещо, което аз просто не мога да си представя как е възможно и как може да се случва в една държава от ЕС. Вчера слушах някакви изумителни изявления от служител на ЦИК, мисля че говорителката на комисията, как в България, разбирате ли, често се променяли законите и затова те нямали как да ги изпълнят. Нещо подобно беше казала.


 


Според Вас основателно оправдание ли е това, което тя посочи, че не могат да се поръчат машини, докато не бъдат въведени промени в Избирателния кодекс, а най-добре било това да се случи след насрочване на вота, за да може софтуерът да бъде актуален?


 


Това е абсолютно невярно. Слушали сме го през 2017 г., когато, както много точно отбелязахте, за първи път ги осъдихме и съдът ги задължи незабавно да въведат машинното гласуване, тъй като и тогава то бе разписано в Изборния кодекс, но не беше като единствена възможност за гласуване, както сега са го записали настоящите депутати, а беше паралелно с гласуването с хартиените бюлетини. Но изборът принадлежеше на избирателя, т. е. дали желае да гласува с хартиена бюлетина или машинно, което означаваше, че трябва да бъдат осигурени машинни терминали за всички избирателни секции. От ЦИК тогава си позволиха в едно свое незаконно решение да ограничат броя на секциите, в които ще осигурят машини, до 500 – нещо, което дадохме на съд и действително тогава Върховният съд ги задължи да изпълнят закона. Впоследствие те обявиха обществена поръчка точно по начина, по който тази госпожа го обяснява сега – след като бе издаден указът на президента за насрочване на избори – и очевидно срокът се оказа крайно недостатъчен, за да се проведе успешно такава обществена поръчка и да се осигурят около 10 000 машини в такъв кратък срок. Т. е. пределно ясно е, че работата и подготовката за машинното гласуване трябва да започне много преди пределната дата – по начина, по който се случва и подготовката за класическото гласуване с хартиени бюлетини. Например както се осигуряват обикновените прозрачни урни – много по-рано. Замислете се – машинният терминал за гласуване всъщност представлява едно високотехнологична избирателна урна, в която не пускате гласа си на хартиена бюлетина, а пускате дигитален глас, подаден чрез съответното устройство.


 


Говорите колко време трябва за подготовката на машинното гласуване и въпреки това днес в ЦИК проведоха заседание, на което въпросът за машинното гласуване беше отново избегнат. След това стана ясно, че са отправили покана за среща с вицепремиера Томислав Дончев във връзка с провеждането на машинно гласуване. Това индикира ли, според Вас, някакво задействане на процедурата по осигуряване на машините?


 


Вече мина повече от година от последните промени в Изборния кодекс, когато сегашните депутати записаха там, че ще се гласува само машинно, с изключение на най-малките секции. Т. е. ЦИК, неосигурявайки машини по сега действащия закон, на практика поставя под въпрос валидността на бъдещия вот, тъй като няма алтернативен начин на гласуване и това са разпоредби, които сегашният парламент е приел. Това е действащият закон. Така че ние, търпеливо изчаквайки ги от около година, за да видим какво точно правят и как подготвят машинното гласуване, няколко пъти ги подсетихме, че времето напредва и наближават редовните парламентарни избори. Да не говорим ако се проведат предсрочни, както хората искат оставка.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Бай Кръстю 23.08.2020 09:48

    Конците на всички институции у нас,се дърпат от един човек.Той натика държавата на първо място по бедност,на първо място по ниска раждаемост,на първо място по висока смъртност,на първо място по най бързо обезлюдяване.Тези "първи" места ни "гарантираха"последно място на Балканите и в Европа.Този днес отново иска нашите гласове,за да се задържи при милионите които идват от "братския" за него ЕС!Ей, прост народ сме!С 235.89 лв.пенсия живеели се "другарю" от Банкя?Това са джобните пари на дъщеря ти.Не се кръсти пред Божите икони!Господ ти казва да не крадеш!Аз спазвам Божите заповеди! А ти? Той Господ вижда кой истински го обожава и кой го мами с демагогското си кръстене.

  • 001 Anonimen 23.08.2020 08:51

    Само и единствено машинното гласуване е гаранция за честни избори. Българи, не се ловете на въдицата за дистанционно гласуване, особено гласуване по пощата, защото и там се крият много подводни камъни за фалшифициране по един или друг начин на вота ви!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

скорпион

Денят предлага възможност да се фокусирате върху вътрешната си хармония

Денят предлага възможност да се фокусирате върху