Свързани новини

26.04.2009 11:33

Първанов даде силно рамо на "Южен поток"

Видян 1450 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Крайно време е Брюксел и ЕС да разберат, че "Южен поток" трябва да заеме своето подобаващо място, заяви президентът Георги Първанов на пресконференцията в края на Международния енергиен форум в София, предаде БГНЕС.


Не може да си затваряме очите, че към "Южен поток" се присъединяват все повече европейски страни, че той се реализира от европейски компании и в крайна сметка газта по него ще се потребява от европейските клиенти, заяви Първанов. Всякаква схоластика и идеологизация на проблема е недопустима независимо откъде идва тя – от Изток или от Запад, добави той. "Набуко и "Южен поток" са конкурентни, но не са алтернативни и България може да спечели и от двата. Страната ни се нуждае от широка мрежа, която да включва и "Южен поток" и "Набуко", и терминали за втечнен газ и изграждане на газохранилища, за да гарантира своята енергийна сигурност, заяви президентът. И добави, че сегашното статукво не дава гаранции за това и ние се нуждаем от тази широка система, но това е задача за няколко правителства напред. Приетата декларация е важно достижение на софийската енергийна среща на върха. Става дума за общи принципи, които са договорени от страни от различни региони, заяви още българският президент..
Става дума за среща, на която се представиха нови идеи: г-н Барозу и г-н Морнингстар представиха европейската и американски позиции съответно, а руският министър на енергетиката Сергей Шматко разви, обогати и отстоя руската визия за енергийно сътрудничество, каза Георги Първанов. Той особено подчерта, че софийският форум е дал възможност да прозвучи гласа и на малките страни. Държавният глава определи консенсуса по текста на декларацията като "много важно достижение". Президентът определи форума като уникален заради броя на участниците в него - над 30 държави, като почти една трета от тях са били представени на най-високо равнище. "Това беше един жив форум, без нищо нагласено, макар да имаше експертни срещи", каза той, добавяйки, че форумът е преминал в конструктивен дух и е спомогнал за сближаване на отделни позиции. Президентът Първанов обърна внимание на факта, че срещата не е била концентрирана върху определени проекти, а върху принципите и механизмите в енергийната сфера и в частност в областта на природния газ. Той отбеляза, че страните са взели и конкретно отношение по отделни проекти. "Видя се къде стои всеки проект", каза Първанов. Говорейки за принципи, всички участници са се обединили около идеята за прозрачност и равнопоставеност. Президентът Първанов подчерта, че Русия и САЩ високо са оценили резултатите от днешния форуми. Именно тук в София за пръв път от дълго време се е състоял двустранен руско-американски диалог по проблемите на енергетиката.
/БГНЕС припомня, че през последните години отношенията по линията Вашингтон-Москва бяха помрачени заради различията в енергийната сфера/. Българският държавен глава заяви, че нашата страна продължава да настоява за пакетното предвижване на енергийните споразумения. Той уточни, че работим по "Южен поток", но не забравяме и въпроса с посредниците, премахването на които беше поискано при посещението на държавния глава в Русия през началото на февруари в Москва. Става дума преди всичко за компанията "Овъргаз", която е собственост на паритетни начала на "Газпром" и консорциум от български инвеститори. Първанов заяви, че не желае експерти да диктуват дневния ред. Постигнатите договорености на политическо ниво трябва да се реализират от експертите, поиска той. "Много моля "Газпром" да не определя с кого ще контактува в България. Моля, нашият суверинет да бъде зачитан", така президентът Георги Първанов коментира емоционално вчерашната информация, че руският газов монополист не смята "Булгаргаз" за клиент и иска директен доктъп до българския краен потребител. Подписването на документите по "Южен поток" може да стане до няколко дни, при посещението на премиера Сергей Станишев в Москва, или по време на срещата в широк формат на участниците в проекта, предложена от руския енергиен министър Сергей Шматко. Тя ще се състои в средата на май.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

риби

Ще се наложи да се занимаете и с не толкова приятни дейности

Ще се наложи да се занимаете и с не толкова приятни