Свързани новини

19.08.2020 20:34

5 дни след отричането, Марешки поиска Борисовска Конституция

Видян 4455 пъти | Коментари 10
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

    Изглежда, ГЕРБ вече си е осигурила нужните 120 подписа, за да внесе проект на Uонституция в началото на септември и да спечели време на сегашното управление, чиято оставка искат протестиращите, пише Медиапул. Партията на премиера Бойко Борисов и коалиционните му партньори от "Обединени патриоти" имат 116 гласа, а оставащите 4 подписа могат да бъдат набавени от "Воля".


В сряда аптекарско-петролният бос и председател на "Воля" Веселин Марешки рязко промени мнението си за свикване на Велико Народно събрание и вече подкрепя идеята на ГЕРБ. Така се отваря възможността няколко или всички 12 депутата от партията да подкрепят управляващите.


При такъв сценарий управляващите ще спечелят от 2 до 5 месеца, защото според конституцията това е периодът, в който парламентът трябва да обсъди и гласува дали да се свиква Велико Народно събрание. Това означава, че решението може да влезе в пленарната зала най-рано през ноември. Междувременно ще са възникнали други неотложни задачи като приемането на бюджета за 2021 г., което би отсрочило окончателното гласуване на решението за свикване на ВНС. От 22 декември до 10 януари депутатите са във ваканция, освен ако не решат друго, но засега това изглежда малко вероятно. Така евентуалното приемане или отхвърляне на идеята за ВНС от парламента може да се измести за началото на следващата година, а с него и оставката на премиера Бойко Борисов, ако има такава.


Петмесечният срок да взимане на решение за ВНС изтича през февруари – месец преди времето, в което трябва да се проведат редовните избори.


Как размисли Марешки?


Само преди 5 дни Марешки смяташе, че свикването на ВНС е "губене на време" и партията му "вероятно ще гласува "против" предложението на премиера Бойко Борисов за свикване на Велико Народно събрание и приемане на нова конституция. Той все пак уточни, че иска да види предложенията.


В понеделник ГЕРБ представи "Борисовската конституция", състояща се предимно от пренаредени текстове сегашния основен закон, няколко поправки и много грешки.


В сряда пък Марешки заяви, че именно сега е моментът за свикване на ВНС.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 010 мал0умен 22.08.2020 16:23

    Чудя се /риторично/ как е възможно такива плужеци да долазят до най-високото ниво на държавна власт. Пък макар и само като ибрикчии.

  • 009 ПоплавскиAnonimen 20.08.2020 10:21

    "Как размисли Марешки"!?В кратуната му има цепнатина по рождение,която дава възможност на Борисов,да вкарва в нея чип,според ситуацията.Варненския гларус,отърва кауша с неговите няколко дела,затова днес послушно пита Борисов когато пръдне,какво ще желае. ВНС е за велики хора,не е за нас,смотолеви преди седмица устата на асперина.Колко жалки двуноги са попаднали в 44-тото-НС.Този екземпляр,в 10-ет часа може да изломоти едно,да се чудиш какво е то и в ранният следобед на същия ден, да изфабрикува друга глупост,след SMS дошел от към Борисов.Дърво без корен!За да се хареса на Боко,се прави на критикар по отношение на президента Р.Радев.Къде е Радев,къде си ти птицо лекокрила?Когато Радев като командващ ВВС е пазил небето над България,ти къде беше добиче необлизано?

  • 008 българска трагедия 19.08.2020 23:21

    Те не могат 1 сносен и в интерес на обществото закон да сътворят, тръгнали Конституция да творят. Като се има пред вид и че от 100-те милиарда минали през ръцете им за 10 г половината са откраднали, как престъпници ще си правят Конституция?!

  • 007 Anonimen 19.08.2020 19:18

    Лаят на кучетата от малките партии,е колкото да се получи шум в системата.Всички бастуни,патерици,"независими"обитатели в НС,под строй ще си получат лептата от касата на герб,засмукана от най бедната прослойка от българите.Целта оправдава средствата,особено когато те са чужди,това е девиза на днешните,тръгнали да сътворяват "нова" конституция на България.Професор по конституционно право заяви,че 95% от т. нар. нова конституция е преписано от старата, разменяйки само местата на отделните параграфи.Много пари ще се потрошат за 2-ри септември за 120-гласа,ще има и втора раздаване ако всичко е ОК,за още 160-гласа.Иначе,бай Марин,още чака минималната му пенсия от 210-лв. да порасне на 300лева.Това му обещаха ония от т. нар. ОП!Дано Бог е милостив към бай Марин и неговите набори!

  • 006 Тихомир Томов 19.08.2020 19:15

    Мъжага само по лична карта ..................скоро ще поиска и Халифат !

  • 005 Стамен Симонов 19.08.2020 19:00

    Сценарият е познат. Първо се дърпа, после свенливо приема предложените му пачки и... сваля гащите. В политическите среди на това му се вика изконсумиране на ситуацията... Такъв е манталитетът на това варненско келеме.

  • 004 Anonimen 19.08.2020 18:39

    GRANDE IDIOTA

  • 003 Anonimen 19.08.2020 17:16

    Тази отрепка още се надява, че при 240 депутата ще влезе, защото при 120 сам си дава сметка, чи няма никакъв шанс за това се е съсредоточил към бройката. Пълен нещастник, същият престъпник като Борисов само дето няма властта да ни покаже долния си нрав. Как ли и с колко си е напазарувал наивниците, които го изпратиха в НС?!

  • 002 Anonimen 19.08.2020 16:15

    Оная незаконна къщичка на другаря Маърешки построена направо на плажа още не е бутната - ЗАЩО? Защо зам. председател на парламент нарушава закони? Това ли е цената на подкрепата за безумията и кражбите? ОСТАВКА - срам ни е от тези и ни е ГНУС!

  • 001 Anonimen 19.08.2020 16:12

    Сигурно един по един ги викат да им съобщят, че ако НЕ ИСКАТ, ще им извадят делата, които предвидливо се държат "на трупчета"? Интересно ще е един ден да разберем колко от тия "избраници" са БЕЗ ДОСИЕТА И БЕЗ ДОСЪДЕБНИ И СЪДЕБНИ ПРОИЗВОДСТВА? Отнякъде намирисва яко, че всички почти са с някакви зависимости,а? А доказателството, че изборите се манипулират е избора на ТОЯ - освет майка му , едва ли някой друг би гласувал за подобен!

RSS

Най-нови

Венко Сабрутев

ППДБ иска комисия за пътната карта и Турски поток

ПП-ДБ са внесли проект на решение за ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

козирог

Денят ще бъде изпълнен с възможности за разширяване на вашите хоризонти

Денят ще бъде изпълнен с възможности за разширяване на