Свързани новини

18.08.2020 13:03

Оправдан съм, а запорите стоят: Трайчо Трайков

Видян 1574 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Някогашният икономически министър, а сега кмет на район "Средец" в София от "Демократична България" Трайчо Трайков се оплака, че въпреки, че е бил оправдан от съда, антикорупционната комисия КПКОНПИ не е вдигнала обезпечителните мерки , наложени върху значителна част от имуществото му, пише Сега.


В Софийския градски съд от 2018 г. виси процес за конфискация на имущество за 2,4 млн. лв., воден от КПКОНПИ срещу Трайков. Това дело стана възможно, след като Трайков бе обвинен по делото за приватизацията на държавния дял в електроразпределителната компания "ЕВН". През юни то приключи на първа инстанция с оправдателни присъди, а мотивите на съда разбиха обвинението на пух и прах. Този съдебен акт обаче не е окончателен и тепърва предстои да бъде проверен на още две инстанции.


Пред bTV днес Трайков коментира съдебното решение, с което неотдавна осъди КПКОНПИ да му плати близо 100 хил. лв. по дело за вреди. Както "Сега" първи писа, на толкова са изчислени с лихвите моралните вреди и пропуснатите ползи заради воденото срещу Трайков производство за конфликт на интереси. А съдът прави извод, че постановяването на решението за конфликт на интереси е мотивирано от цел, различна от заложената в закона.


Трайков коментира, че първоначално е нямал намерение да съди комисията, но "те не се спряха, започна наказателно производство и КПКОНПИ запорира почти всичко, което притежавам. Логичното действие на всеки гражданин е да си потърси правата по законов път".


Според него дори от комисията да осъзнават цялата несъстоятелност на своята позиция по делото за вреди, те са длъжни да обжалват, за да не намери Сетната палата порок в действията им. Докато се точи тази процедура обаче върху присъдените обезщетения се дължат и лихви, които данъкоплатците ще платят след окончателното съдебно решение.


Трайков припомни, че в неговия случай е бил проверен светкавично за конфликт на интереси. По думите му щетите, за които е завел иска, са една малка част от реалните му загуби. "Като човек с произнесено решение от държавен орган, че е действал в конфликт на интереси като министър - това е пасив за международна организация, която държи на репутацията си", посочи той по повод пропусната възможност да започне нова работа.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

близнаци

Днес ще имате доста неща за уреждане

Днес ще имате доста неща за уреждане. Преди обяд