Свързани новини

18.08.2020 13:00

Зам.-кмет против бутането на хотел Рила от Брендо

Видян 2097 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Становището, което подготвихме с колегите и изпратих на Главния архитект на София г-н Здравков, по повод инвестиционните намерения за х-л "Рила".

ДО АРХ. ЗДРАВКО ЗДРАВКОВ
ГЛАВЕН АРХИТЕКТ
НА СТОЛИЧНА ОБЩИНА

СТАНОВИЩЕ
от доц. д-р Тодор Чобанов,
Заместник Кмет на СО

ОТНОСНО : Събаряне на хотел „Рила“ и изграждане на неговото място на висока многофункционална сграда, ул. „Цар Калоян“ 6, кв. 398, София

УВАЖАЕМИ АРХ. ЗДРАВКОВ,


Във връзка с предстоящото разглеждане на проект за нова многоетажна сграда на мястото на хотел „Рила“ пред ЕС на НАГ, бих искал да изразя своето негативно становище относно предложения проект, който не отговаря на действащата нормативна уредба, отнасяща се до застрояването на София и опазването на културното наследство.


Съгласно Закон за устройство и застрояване на Столичната община (ДВ. бр.106 /2006г. изм. и доп., посл. ДВ. бр.31 /2018г.) и в неговото приложение към чл. 3, ал.2 , е посочено, че в Общия устройствен план на Столична община се изискват определяне на правила и нормативи за устройство и застрояване на териториите на КИН. Обособена е Група територии за защита на културно историческото наследство. Посоченият допълнителен режим за нея изисква изпълнението на разпоредбите на Закона за културното наследство (ДВ. бр.19 /2009г, изм. и доп., посл. ДВ. бр.44 /2020г. ).


Квартал 398 в центъра на София, където е разположен хотел „Рила“ е с много сложна мрежа от режими за опазване по отношение на защитените територии на недвижимото културно наследство. Съгласно система „Културно-историческо наследство“ към ОУП (приета със ЗУЗСО), тук са налице територии със следните режими:
- Ткин-1а. Подрежим на територия с особена териториално-устройствена защита, притежаваща специален режим за опазване – археологически резерват ИАР “Антична Сердика-Средновековен Средец” (ПМС 36/1976 и ДВ. бр. 47/1976).
Хотел „Рила“ се намира в сърцето на археологическия резерват. В неговия сутерен и в пространството около него са регистрирани, частично или цялостно проучени, но не и експонирани, редица археологически комплекси и отделни структури (виж приложената схема):
1. Ъгъла на ул. „Калоян“ и ул. „Съборна“ (административен адрес ул. „Цар Калоян“ № 10) – при строежа на сградата през 1912 г. (на 24 юли) са засечени останки от римска сграда (кота на регистриране около 4 м под съвременното ниво).
2. Ул. „Леге“ № 17 – наблюдения при изграждането на сграда през 1925-1926 г. Регистрирана е част от крепостната стена.
3. Изкоп за канализация между ул. „Леге“ и ул. „Цар Калоян“ (в участъка при ул. „Алабин“, сега в рамките на градинката пред хотел „Рила“) – при изкопна дейност за полагането на канализационни тръби през 1957 г. са засечени останки от южната крепостна стена.
4. Хотел „Рила“ (административен адрес: ул. „Леге“ № 11) – при спасителни проучвания проведени през май-юли 1960 г. са регистрирани останките от масивна сграда (интерпретирана като баня) и части от източната крепостна стена. В сградата са открити помещения с хипокаустна система и мозаечни настилки.
5. „Водно огледало“ (градинката пред хотел „Рила“) – при изкопни дейности през 1962 г. са разкрити останките от източната и южната крепостни стени с две кули и зидове от римска сграда.
6. Ул. „Съборна“ и ул. „Леге“ (административен адрес: ул. „Леге“ № 10) – при изкопна дейност за нова сграда през 1962 г. са разкрити останки от източната крепостна стена с една кръгла кула и римска сграда с мозаечна настилка.
7. Изкоп за жилищна сграда между ул. „Цар Калоян“ и ул. „Леге“ (административен адрес: ул. „Съборна“ № 7) – при изкопна дейност за строеж на сграда през 1965 г. са разкрити останките от римска многопространствена сграда с прилежащ перистилен двор. Документирана е мозаечна настилка.
8. „Кореком“ – проучван във времето април-декември 1965 г. (административен адрес: ул. „Цар Калоян“ № 8). Римска многопространствена сграда със сложен план. Регистрирани са хипокаустна система и мозаечни настилки (кота на мозайката около 4 м под съвременното ниво). Сградата не е проучена изцяло. Помещенията с мозайките се развиват в южна посока и навлизат в съседния имот.
9. Изкоп за канализация на ул. „Цар Калоян“ (пред църквата „Свети Никола“) – при изкопна дейност за полагането на канализационни тръби през 1966 г. е регистриран античен зид.


Посоченият режим на опазване (за археологически резерват), съгласно ОУП изисква изработването на подробни устройствени планове със специфични правила и нормативи, планове за опазване и социализация и най-вече генерален консервационен план. Такива проекти не са представени за разглеждане пред ЕС на НАГ.


Не по-малко важен за защитената територия е режима:



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

дева