Свързани новини

18.08.2020 14:19

1,3% между ГЕРБ и БСП

Видян 1578 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Пет сигурни партии в следващото Народно събрание и 2 с реални шансове за представителство. Подкрепата към ГЕРБ намалява, но остава първа политическа сила с минимална преднина пред БСП.

60% от българите подкрепят протестите. 39% остават скептични, че протестите ще доведат до оставка на правителството. Това са основните изводи от проучване на близкия до властта изследователски център „Тренд“ по поръчка на в. „24 часа“, посветено на нагласите на българите спрямо основните партии и институции.


В проучването през август „Тренд“ отчита спад в положителните оценки за работата както на парламента, така и на правителството. 23% заявяват подкрепа към работата на кабинета, като симпатизантите на ГЕРБ не са разколебани в положителната си оценка. Президентът също регистрира спад в сравнение с месец юли, но разликата е по-скоро минимална.

Отчитаме сериозна динамика при индикатора за необходимостта от предсрочен вот, като през август 46% от всички запитани смятат, че са необходими предсрочни парламентарни избори, а 37% са на обратното мнение.

60% от българите подкрепят протестите, като 34% напълно ги подкрепят, а 26% по-скоро ги подкрепят. 31% са тези, които не подкрепят протестите. Електоратът на ГЕРБ почти единодушно изразява неподкрепа към протестите, а огледално изглеждат симпатизантите на БСП, „Има такъв народ“ и Демократична България.

Въпреки подкрепата за протеста, по-голямата част (39%) от интервюираните остават скептични, че те ще доведат до оставка на правителството.


В проучването през август, регистрираме ерозия в подкрепата към ГЕРБ (24.2% сред гласуващите), въпреки че основната управляваща партия запазва първото си място, макар и с минимална преднина пред основния си опонент в лицето на БСП (22.9% сред гласуващите).

Ръст се отчита при партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“, която събира подкрепа от 14.9% от гласуващите. Това отрежда стабилното трето място на формацията на сериозна дистанция от втората политическа сила, но и с комфортна преднина пред четвъртия.

 Данните от проучването на Галъп виж  ТУК!



„Демократична България“ е другият печеливш от протестите с 10.1% подкрепа сред гласуващите, като вече дели четвъртото място с ДПС (9.8% сред гласуващите).

Евентуалната нова формация на Мая Манолова (4.4% сред гласуващите) и Обединени патриоти (ВМРО и НФСБ) (4.1 % сред гласуващите) изглеждат с реални шансове за представителство в следващото Народно събрание.

Проучването е реализирано в периода между 3 и 10 август 2020 г. чрез интервюта „лице в лице“ сред 1010 души на възраст 18+.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

телец

Днес идеите ще идват от далечни места

Днес идеите ще идват от далечни места, от хора от